Депутатите одобриха на първо четене решението за покупка на още

...
Депутатите одобриха на първо четене решението за покупка на още
Коментари Харесай

На първо четене: Купуваме още 8 самолета F-16

Депутатите утвърдиха на първо четене решението за покупка на още 8 военни самолета F-16 Blok 70. Те ще костват на страната ни 2, 6 милиарда лева, съобщи БГНЕС.

1,292 милиарда $ ще костват покупката на самите самолети и за образование на водачи. 24,4 млн. $ ще са за покупка на авиационни управляеми ракети, а 3,67 млн. $ ще коства придобиването на многофункционална система за систематизиране на информация – взаимна тактическа радиосистема.

Първите осем самолета F-16 Blok 70, които към този момент са платени от България, би трябвало да дойдат през 2025 година, а новите осем самолета би трябвало да бъдат в страната през 2027 година Те ще се употребяват за еър полисинг.

Плащането на втората покупка самолети ще бъде разсрочено за интервал от 10 години.
Темата предизвика напрежение сред парламентарните групи на Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.
Най-разпалени в разногласието бяха Цончо Ганев от „ Възраждане “ и Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Свиленски настоя да бъде направена разпечатка от гласуването на 27 юли в Народното събрание, когато с 11 гласа „ за “ от представители на „ Възраждане “, решението за ратификация за първите F-16 е признато.
За днешното гласоподаване от „ Възраждане “ декларират, че ще гласоподават „ срещу “ закупуването на самолетите.
Докато Георги Свиленски се изказваше от парламентарната естрада, Петър Петров от „ Възраждане “ бе уловен от камерата по какъв начин държи в ръце хартиено самолетче в компанията на Костадин Костадинов и Цончо Ганев, които откровено се забавляваха.

ГЕРБ, Движение за права и свободи, Демократична България и Политическа партия към този момент оповестиха поддръжката си за плана. Против са от партия Българска социалистическа партия.

Колебаещите се депутати от „ Български напредък “ оповестиха, че ще поддържат закупуването на самолетите.
Покупката на спомагателните 8 самолета идва откакто през 2019 година страната ни подписа контракт за малко над 2,2 милиарда лв. със Съединени американски щати за първите осем.
В плана има планувани и три проектодоговора – за самите самолети, за авиационни управляеми ракети и за многофункционална система за разпределение на информацията. Предвидено е за разлика от първия контракт изплащането да бъде разсрочено за 10 години – до 2032 година

„ Цените са планирани, в договорите написа, че американката страна може да увеличи цените с 10% без съобщение,

само че същото касае цената на аварийните елементи и цената на услугите.
Никъде не написа какъв брой ще костват аварийните елементи и какъв брой ще костват услугите по поддържането на самолета “, коментира Румен Гечев от Българска социалистическа партия.
Той също се включи в тематиката за хартиените самолети, казвайки, че се получава забавно съвпадане – в дневния ред на Народно събрание се разисква „ хартиената бюлетина “ и „ хартиените самолети “, които не се знае по кое време ще дойдат.

„ Така доставчикът желае да подпишем празен чек за вторите осем F-16. Няма никакви гаранции за качеството на самолетите, обслужването, аварийните елементи и никакви гаранции няма, в случай че се случи нещо с доставката на изтребителите “, безапелационен бе социалистът.

„ Докарахме се до такава степен 30 години Военновъздушни сили, само че и българската войска да са в положението си, в което бяха през 1989 година – да няма нови самолети и да няма рационализация на армията “, коментира Ивайло Мирчев от Демократична България.
„ Пилотите в Граф Игнатиево следващата година на метла ли ще летят, или на рамка за евроатлантическо партнорство “, попита пък Николай Дренчев от „ Възраждане “.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова поиска при разискването на плана да участва и военният министър Димитър Стоянов.

„ Вносител е служебният кабинет, а не сме чули дума от него.

Г-н Стоянов, 5 часа стояхте в зала и не казахте нито дума за изпращането на оръжие в Украйна, а по-късно говорихте в коридорите “, разяснява Нинова.

В дневния ред за работа на депутатите е приемането на план на решение за капиталов разход за придобиване на нов вид военен самолет – втори стадий. Вносител на проекторешението е Министерският съвет.

 
Целите на плана плануват окомплектоване с техника и въоръжение на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители – 16 самолета F-16 Block-70,
 

както и довеждане докрай на процеса по създаване на цялостни качества за обслужване и употреба на авиационната техника, оборудването,

въоръжението и наземните системи, придобивани в границите на първи и втори стадий от план „ Придобиване на нов вид военен аероплан “.

Сред задачите на плана са повишаване на качествата за защита на въздушното пространство и за обезпечаване на въздушния суверенитет на България в Интегрираната система за противовъздушна (ПВО) и противоракетна (ПРО) защита на НАТО, повишение на качествата за осъществяване на противовъздушни интервенции, осъществяване на съюзните условия по признатите.

Цели за качества и разширение на приноса на българската страна към груповата защита на алианса, разширение на спектъра от качества на изтребителната авиация, в това число качества за нанасяне на прецизни удари по наземни и морски цели и качества за разузнаване от въздух през деня и нощем във всевъзможни метеорологични условия.

Предложението за приемането на плана за капиталов разход се стимулира с смяната в геополитическата среда за сигурност в Европа.

В плана за Международен контракт BU-D-SAD, препоръчан от американската страна, доставките на вторите 8 броя F-16 Block 70 e планувано да станат през 2027 година.

 
В отчета на Комисията по бюджет и финанси се показва, че за плана ще са нужни 1 296 412 185 щатски $ или 2 540 967 882,60 лева без Данък добавена стойност.
 

В него се регистрира, че са нужни и други спомагателни разноски за възнаграждение на мита, транспортни разноски и Данък добавена стойност.

Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР