Депутатите одобриха на първо четене промени в Семейния кодекс, които

...
Депутатите одобриха на първо четене промени в Семейния кодекс, които
Коментари Харесай

Приети на първо четене: Осиновените ще могат по-лесно да разбират кои са биологичните им родители

Депутатите утвърдиха на първо четене промени в Семейния кодекс, които плануват осиноветени ще могат по-лесно да схващат кои са техните биологични родители, както и анулация на на опцията за преустановяване на осиновяването, както и национална осведомителна система, която да дава опция както за електронно кандидатстване, по този начин и опция на всички, които са кандидатствали, да ревизират какво се случва с техните документи.

 За да е явен произходът: депутати оферират отпадане на тайната на осиновяване За да е явен произходът: депутати оферират отпадане на тайната на осиновяване

Промените бяха импортирани от ГЕРБ и депутати от " Продължаваме промяната - Демократична България ". Те бяха признати с 145 гласа гласа " за " на ръководещите и Движение за права и свободи. " Възраждане " бяха срещу, а Българска социалистическа партия и " ИТН " се въздържаха. Подобни промени бяха импортирани в края на живота и на предходния парламент от депутати от " Продължаваме промяната ", само че до разглеждането им не се стигна.

Вносителите споделят, че измененията са значими, тъй като се поправя неправда, засягаща доста хора. За юристи предлаганите текстове са дълго предстоящи и належащи - до момента хората са стигали до отговора на въпроса кои са техните родители най-често по " втория метод ", а поради съществуването на текста в закона, че тайната се разкрива при значими условия, правосъдната процедура по такива проблеми е разнопосочна и внася още по-голяма неустановеност. За психолозите пък наредбите са от основно значение, защото осъзнаването на произхода е доста значимо при образуване на идентичността.

С признатите промени навършилият 18 години осиновен да може да подава заявление за откриване на биологичните родители, което да става с позволение на съда. Предвижда се да отпадне условието за " значими условия " в процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се уголемява кръгът на лицата, които имат право да изискат откриване на тази информация. Освен осиновения и осиновителите, към съда ще могат да се извърнат наследниците и съпрузите на осиновения. С измененията се облекчава и административната процедура по осиновяване на деца.

Дебатът по главните хрумвания продължи близо два часа и половина, като след гласуването от " Възраждане " предложиха удължение на периода за оферти сред първо и второ четене, само че концепцията беше отхвърлена.

Депутатите отхвърлиха на първо четене промени в Семейния кодекс, импортирани от " Възраждане ", с които се оферираше основаването на опция за равнопоставено отнасяне от съда на двамата родители при установяване при кого да живеят децата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР