Депутатите обсъждат делото на ЕК срещу Българския енергиен холдингПарламентарната комисия

...
Депутатите обсъждат делото на ЕК срещу Българския енергиен холдингПарламентарната комисия
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат делото на ЕК срещу Българския енергиен холдинг
Депутатите разискват делото на Европейска комисия против Българския енергиен холдинг
Парламентарната комисия по енергетика се събира да разиска и гласоподава план за решение по делото на Европейската комисия против Българския енергиен холдинг, известно още като „ Бех – Газ “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

До разглеждането на проблема се стигна, откакто депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков внесоха писмо в деловодството на Народното събрание с искане да се даде мандат на отрасловия министър Теменужка Петкова да реализира съглашение с Европейската комисия.

Делото на Европейска комисия против "Български енергиен холдинг", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" започва през 2017 година след подаден сигнал от изпълнителния шеф на "Овергаз Инк “ Сашо Дончев за корист с господстващо състояние. В жалбата се споделя, че е отхвърлен достъп до входно-изходни точки от газовата мрежа и газохранилището в Чирен. Според жалбоподателя, с дейностите си държавните сдружения са основали риск за доставките на газ и дестабилизиране на пазара в страната. Очакваше се делото да завърши при започване на 2017 година с неоправдателна присъда и налагане на финансова глоба в размер към 200 млн. евро.

По случая с делото Народното събрание организира редица закрити съвещания. На последното чуване в Народното събрание на 15 юли министър Петкова е декларирала, че България е подготвена да промени изискванията за продажба на природен газ у нас, с цел да избегне наказания от страна на Европейската комисия, стана ясно след срещата. Европейската комисия до този миг е отхвърлила предложенията на България за вдишване на задължения против отпадане на възможните наказания. Това обаче, съгласно Петкова, не значи, че договарянията нямало да продължат.

„ Разбира се съществуват още благоприятни условия за диалози при избрани хипотези, тъй че да се надяваме на удобен излаз от това дело", разяснява сбито Петкова пред медиите след чуването. В случай, че България не завоюва делото, глобата е за 200 млн. евро. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР