Депутатите обсъждат дали България да изпрати оръжие за Украйна и

...
Депутатите обсъждат дали България да изпрати оръжие за Украйна и
Коментари Харесай

Не участваме в конфликта. Депутатите обсъждат изпращане на оръжие за Украйна

Депутатите разискват дали България да изпрати оръжие за Украйна и по какъв начин да организира модернизиране на армията. В четвъртък се организира постоянно съвещание на 48-ото Народно заседание, на което се разискват два законопроекта на " Демократична България " и ГЕРБ.

Единият е законопроект за подсилване на отбранителните качества на България и оказване на военна поддръжка на Украйна, импортиран от Атанас Атанасов (ДБ). Другият е законопроектът, препоръчан от Десислава Атанасова от ГЕРБ, за възлагане на Министерския съвет да даде военна и техническа помощ на Украйна.

Обсъждането идва ден откакто две парламентарни комисии законопроектите.
Вашето мнение е значимо за нас
Участвайте в, с цел да подобрим нашия уебсайт. Отнема единствено 5 минути.

В поддръжка на изпращането на военна помощ на Украйна се изрекоха депутати от ГЕРБ, " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". Ако депутатите от тези 3 партии гласоподават за единия от препоръчаните законопроекти, те ще могат да го одобряват.

" Много сме закъснели да застанем паралелно с нашите сътрудници от НАТО и от Европейския съюз, оказвайки същинска поддръжка на Украйна ", сподели Атанас Славов от " Демократична Бъглария " от парламентарната естрада. " Сега имаме късмет да застанем до тях ".

Той напомни думите на украинския външен министър Дмитро Кулеба при му в Народното събрание по време на разискването за военната помощ за Украйна в предходния парламент през април, когато беше гласувана техническа помощ за защитни цели: " Значи вие желаете да умираме предпазени ".

Георг Георгиев от ГЕРБ акцентира, че " българската военна промишленост е способна да създава доста качествена продукция " и че " в случай че българското общество беше срещу, то нямаше да изпрати тук представители, които в по-голямата си част пазят даването на военна помощ на Украйна. Той дефинира нахлуването на Русия в Украйна като " непровокирано и непотърсено безчовечие ".

Даниел Лорер от " Продължаваме промяната " сподели, че " същински цинизъм е да поддържаш руско въоръжение от предишния век и да твърдиш, че искаш боеспособна българска войска, която да обезпечава нашата сигурност. "

" Не участваме в спора. Така, както не вземат участие и 50-те други страни, към този момент дали оръжие на Украйна ", добави той във връзка с рецензиите на някои партии, че решението за изпращане на военна помощ би въвлякло България във войната.

Против законопроектите се изрекоха депутати от " Възраждане " , която беше провела митинг пред постройката на Народното събрание сутринта срещу изпращането на оръжие.

" Мнозинството от страните в света не изпраща оръжие за Украйна под каквато и да е форма и така наречен евроатлантическо болшинство или евроатлантическата пасмина в Народното събрание се пробва да въвлече българия в спора от страната на войнственото болшинство в международен мащаб, което е голяма неточност в областта на външната политика и на дипломацията ", сподели депутатът Ангел Георгиев.

Изпращане на оръжие за Украйна беше гласувано и в границите на 47-ото Народно заседание, когато предлагането беше импортирано от " Демократична България ". Тогава Народното събрание гласоподава даване на военнотехническа помощ на Украйна, която не включва изпращане на оръжия и муниции.

Тогава Българска социалистическа партия дефинира решението като „ положително и рационално “, тъй като не планува изпращане на оръжие на Украйна. „ Продължаваме промяната “ и „ ИТН “ споделиха, че решението планува такава помощ, каквато Украйна е поискала от България. „ Демократична България “ го дефинира като „ компромис “. ГЕРБ го счита за „ едно огромно нищо “.

И тогава срещу бяха депутатите от „ Възраждане “, които приканиха към гражданско непокорство.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР