Депутатите обсъждат бюджета на Здравната каса на първо четене. В

...
Депутатите обсъждат бюджета на Здравната каса на първо четене. В
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат бюджета на Здравната каса: ГЕРБ, ДПС и Възраждане няма да го подкрепят

Депутатите разискват бюджета на Здравната каса на първо четене. В свои изявления народни представители от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " обявиха, че няма да го поддържат. От Движението приканиха да се търси народен консенсус за промените в опазването на здравето.

Д-р Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи съобщи, че Движението няма да поддържа бюджета на НЗОК, тъй като промени няма. Не може, по думите му шест месеца да се работи по едни правила, а след това по други. " Реформи на парче не се вършат ", безапелационен бе той.
„ За следващ път от Движение за права и свободи призоваваме да се търси надпартиен консенсус за промени в опазването на здравето “, съобщи Чакъров.

Депутатът напомни, че в България медикаментите са най-скъпи, а страната ни е най-бедната в Европейски Съюз.

Елена Гунчева от „ Възраждане “ дефинира бюджета на НЗОК като разочароващ и подсети какъв брой малко се отделя от страната ни за бранш „ Здравеопазване “. Според нея е доста значимо да се усилят средствата за денталната помощ. Тя добави, че доста българи имат дентални проблеми.

Д-р Александър Симидчиев изрази мнението на Демократична България, че най–важното е да се спрат кражбите в бранша. Той заяви, че от Демократична България ще поддържат бюджета на НЗОК.

Д-р Асен Балтов от ГЕРБ изрази неодобрение от проектобюджета на НЗОК. Той съобщи, че персонално няма да гласоподава за оферти бюджет на касата.

Д-р Лъчезар Иванов счита, че няма съответни политики за позитивно развиване на бранша. Той изрази неодобрение, че не е сметната и инфлацията в страната. " Въпреки гръмките обещания, смяната остава в бъдещето ", съобщи депутатът от ГЕРБ и разясни, че би трябвало да се спре говоренето на общи приказки.

Любомир Каримански от Има Такъв Народ съобщи, че неговата парламентарна група ще поддържа бюджета на НЗОК за 2022 година. Той посочи плюсовете на това, което ще се известира в системата.

Проф. Георги Михайлов поздрави Каримански за изявлението му, тъй като то съгласно него е било първото съществено. Депутатът от Българска социалистическа партия разяснява предлагането да вземем образец от Германия и разясни, че не можем по никакъв метод да се съпоставим с тази република - нито по бюджет, нито по човешки запас. Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ обаче отхвърли да изкаже суперлативи и упрекна сътрудника си от Има Такъв Народ в изречена неистина. " Когато приказваме, сподели му той - е добре да споделяме истината. "

Любомир Каримански отговори на репликиращите го. Той разясни, че не е споделил нищо, за което да бъде упрекнат, че лъже.

В бюджета е планувано разноските за опазване на здравето до края на 2022 година да са над 6 милиарда лева, което прави с над 600 млн. лева повече спрямо предходната година.

Заложено е нарастване на приходите от здравноосигурителни вноски с 433 888 500 лева спрямо предходната година, само че размерът на здравноосигурителната вноска остава досегашният - 8%, като работодателите ще продължат да заплащат 60% от сумата, а чиновниците 40%.

Предвидено е с по 95 милиона лв. да се усилват средствата за доболнична и болнична здравна помощ.

Предвидени са 8,8 милиона за опазването на здравето на неосигурени лица. За действия за лекуването на деца до 18 година са 37,2 млн., което е нарастване с 23 милиона лв..

За дентална помощ се планува да бъдат заделени 239,7 млн. лева, което е с 24,3 млн. лева повече от 2021 г.; за медико-диагностична активност - 207,3 млн. лева, или с 90 млн. лева повече от 2021 година

За лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване и за лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести, при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК и прилагани в изискванията на болнична здравна помощ, които НЗОК заплаща отвън цената на оказваните медицински услуги - 1 510,4 млн. лева, или със 153,4 млн. лева повече от м.г.

За медицински произведения, прилагани в болничната здравна помощ са планувани 116 млн. лева

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР