Депутатите обсъждаха допустимо ли е да се предлага от народни

...
Депутатите обсъждаха допустимо ли е да се предлага от народни
Коментари Харесай

БСП поиска помощ от опозицията при спор в парламента

Депутатите обсъждаха възможно ли е да се предлага от народни представители изменение на Закона за държавния бюджет. Темата беше повдигната при започване на днешното пленарно съвещание. Дискусията се породи по отношение на импортирания от парламентарната група на " ИТН “ (ИТН) законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година (първо четене), който е първа точка в дневния ред на днешното съвещание.

Промените са свързани с атестацията на преподавателите във висшите учебни заведения. За нарастване на заплати бяха гласувани 20 милиона лв. през февруари.

Вносителите изясняват, че средствата не могат да бъдат усвоени поради методиката на препоръка, определена с акт на Министерския съвет.

От парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България “ считат, че не е редно да се оферират промени в Закона за държавния бюджет. Според тях се нарушава както правилникът на Народното събрание, по този начин и Конституцията. Филип Попов изиска точката да отпадне. Колегата му Крум Зарков също означи, че внасянето на изменение на бюджета не е редно да се случва.

Председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски се обърна към управлението на Народното събрание с коментар, че не е трябвало да позволяват законопроекта на Има Такъв Народ за разглеждане в пленарната зала. Той призова Йордан Цонев (ДПС) и Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС), които имат задоволително насъбран опит в областта на финансите и правенето на държавни бюджети, да вземат отношение дали е възможно предлагането на Има Такъв Народ. Според Йордан Цонев, веднъж като се нарушат правила, се нарушават още веднъж. " Поне 100 пъти от тази естрада съм призовавал да спрете да нарушавате Конституцията “, съобщи той.

Председателстващият съвещание – Кристиан Вигенин, прикани депутатите да прекратят полемиката и да изложат мненията си по време на разискването на законопроекта.

Ива Митева (ИТН) сподели, че с предлагането не се трансформира " сметката разноски или доходи в държавния бюджет ". " Опитваме се да изправим една неточност, която ние, народните представители, сме позволили “, сподели тя.

Защо народните представители имаме право да вършим оферти между първо и второ гласоподаване, откакто нямаме право изобщо да работим по бюджета, запита Митева.

" След като Министерски съвет го внася, да бъдем по този начин положителни просто да го изгласуваме и да го обнародваме в Държавен вестник “, разяснява тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР