Депутатите не успяха да изберат състав и ръководства на постоянните

...
Депутатите не успяха да изберат състав и ръководства на постоянните
Коментари Харесай

Размяна на политически огън: Неразбирателства в парламента за състава на постоянните комисии

Депутатите не съумяха да изберат състав и управления на непрекъснатите комисии и отложиха решението си за на следващия ден, макар че гласоподаваха удължение на работното си време. Без комисии 48-ото Народно заседание не може да стартира работа. Спорът беше подбуден от липса на съгласие по повод за заместник-председателите на комисиите и дали да продължат през днешния ден, или на следващия ден след председателски съвет.

Комисиите ще бъдат общо 25, като се чака разпределението на ръководителите да е следното: 7 за ГЕРБ, 5 за Политическа партия, 4 за Движение за права и свободи, по три за " Възраждане " и Българска социалистическа партия, две за " Демократична България " и една за " Български напредък ".

Заседанието, почнало след отмора от час и половина, поискана от ГЕРБ-СДС, докара до решение за единствената комисия, чиито състав към този момент е явен - тази по бюджет и финанси. Неин ръководител стана Петър Чобанов от Движение за права и свободи. Започна спор откакто в зала траяли да се доуточняват за заместниците в останалите комисии.

" Липсва още дефинитивна съгласуваност по всички комисии.Предлагам на залата да прекъснем към този момент и да продължим като точка първа за утрешния ден ", съобщи Румен Йончев от " Български напредък ".

" Преди 30 минути ви дадохме отмора, която от час прерасна в час и половина. Все още няма три часа и няма български жители, които сега да си отиват в къщи и ние всички тук взехме решение, че ще работим дружно по дневния ред ", сподели Андрей Гюров от " Продължаваме Промяната ".

ГЕРБ и Българска социалистическа партия влязоха в спор за това какво са се разбрали по време на почивката. ГЕРБ предложиха да се гласоподава обществената комисия. Българска социалистическа партия завиха, че сделката е била всички комисии, по които няма различия да се гласоподават през днешния ден.

" За идващите комисии обаче, с изключение на мисля за обществена, има известни припокривания сред условията на другите парламентарни групи. Предлагам ви да гласуваме и за състав на комисията по обществена политика и да приключим съвещанието ", предложи Десислава Атанасова от името на ГЕРБ-СДС.

" Сега се изправя Десислвава Атанасова като че не е взела участие в този диалог и споделя, ами няма с изключение на обществената. Какво си мислите, че като подхвърлите на Корнелия Нинова, " Ето бе, ще ти гледаме обществената, тя ще си мълчи за безпринципното ви държание ", разгневи се водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Г-жа Нинова приказва за някакъв диалог, в който ние не сме взели участие. Г-жо Нинова, ние възприехме един метод през цялото време, че търсим консенсус в границите на формата на председателския съвет ", сподели Христо Иванов от " Демократична България ".

" Ние успяхме да разпределим доста по-трудното - председателските места, за заместник-председателските мисля, че няма да е подобен проблем, просто би трябвало да отделим половин или един час и да го свършим ", съобщи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Така съвещанието беше прекъснато, а председателски съвет ще посочи замесник-председателските места в комисиите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР