Депутатите не приеха проект на решение за прекратяване на споразумение

...
Депутатите не приеха проект на решение за прекратяване на споразумение
Коментари Харесай

НС отхвърли проект на решение за прекратяване на споразумение със САЩ за съвместно ползване на военни бази в България

Депутатите не одобриха план на решение за преустановяване на съглашение сред държавното управление на България и на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата. Точката беше включена в дневния ред по предложение на парламентарната група на „ Възраждане “. Споразумението е обвързвано със взаимното прилагане с американски военни на четири военни бази у нас.

С проекторешението се разпореждаше на Министерски съвет неотложно да предприеме дейности по преустановяване на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата, подписано на 28 април 2006 година, с едногодишно предупреждение по дипломатически път. Задължаваше се Министерски съвет до един месец, считано от обявяване на решението, да изготви и внесе в Народното събрание отчет за имуществените, трудовите, отбранителните и други последствия от преустановяване на съглашението, доклад за собствеността в базите, осъществените разноски от страна на България по време на деяние на съглашението, получените доходи, сбор военни и цивилни лица, употребили базите за интервала на деяние на съглашението.

Николай Дренчев от " Възраждане " съобщи, че тези бази не са НАТО-вски и не са свързани по някакъв метод с някаква групова отбранителна сигурност на защитителен съюз, на който България е член. Това са частни американски бази, които се намират на наша територия единствено с помощта на въпросното съглашение, добави Дренчев. И уточни, че не са за взаимно прилагане. Най-важният ми мотив, който желая доста деликатно да осмислите, е, че тези бази не са безвъзмездни, сподели Дренчев. Той повдигна и въпроса за сигурността на тези уреди.

В хода на дебата от групата на „ Българска социалистическа партия за България “ предложиха корекции в проекторешението. С предлаганите редакции се разпореждаше на Министерски съвет да изготви разбор за резултатите от съглашението и се задължаваше държавното управление да включи в отчета си имуществените, трудовите, отбранителните и други последствия от използване на съглашението, доклад за собствеността в базите, осъществените разноски от страна на България и на Съединени американски щати. Смятаме, че в тази част от плана за решение на „ Възраждане “ има логичност да получим една цялостна информация за всичко това, за което те приказват, само че не откакто бъдат закрити, а преди да бъдат закрити, да забележим какви са резултатите от използването досега и дано тогава да създадем полемиката вървим ли към закриване или не, уточни Кристиан Вигенин. 

Депутатите отхвърлиха както препоръчаните редакции от социалистите, по този начин и плана на решение, импортиран от „ Възраждане “, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР