Депутатите не приеха отново промените в НПК, с които се

...
Депутатите не приеха отново промените в НПК, с които се
Коментари Харесай

Депутатите се смириха под ветото на Радев върху НПК

Депутатите не одобриха още веднъж измененията в Наказателно-процесуален кодекс , с които се възстановяваше пленума на Висш съдебен съвет и за първи път Народното събрание се съобрази с ветото на президента Румен Радев.

За повторното приемане на промените гласоподава един народен представител " за ", 51 бяха " срещу ", 134 - " въздържал се ".

На процедура в пленарна зала спор нямаше , защото болшинството остави опозицията да се изрича и по-късно безмълвно гласоподаваха. За сметка на това изявления направиха от " Възраждане ", дейни бяха и от " ИТН " - най-вече в посока да установяват законотворческата отпадналост на депутатите от ПП/ДБ, както и прозирането на лобизъм и корупция зад бързането им да одобряват един или различен закон, в това число припомниха, че са дали своят вот срещу измененията в Конституцията.

Промените в Наказателно-процесуален кодекс, които бяха признати от Народното събрание на 1 февруари , на процедура връщат пленума на Висшия правосъден съвет , който преди този момент бе отстранен с поправката в Конституцията, с които се прави метаморфоза на два обособени съвета - съдийски и прокурорски. С тези промени се орязваха и пълномощията на основния прокурор, които с поправката на поправката също бяха върнати.

Според президента с връщането на пленума на Висш съдебен съвет на процедура се анулира стартиралата правосъдна промяна.

Още през вчерашния ден в отрасловата правосъдна комисия стана ясно, че болшинството ще се съобрази с ветото на президента и във времето ще се търсят способи за отстраняването на недомислици в текстовете.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР