Депутатите на ПП, БСП, ДБ и ИТН лишиха 633 хиляди

...
Депутатите на ПП, БСП, ДБ и ИТН лишиха 633 хиляди
Коментари Харесай

Депутатите на ПП, БСП, ДБ и ИТН лишиха 633 хиляди небитови потребители на ток от компенсации, според Асоциацията на работодателите

Депутатите на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ лишиха 633 хиляди небитови консуматори на ток от обезщетения, показват от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). На извършено на 28 юни съвещание на Комисията по бюджет и финанси към 47-то Народно заседание бяха прегледани няколко оферти за промени в Закона за държавния бюджет на България, които предвиждаха да се регламентира дълготраен механизъм за компенсиране на небитовите енергийни консуматори за свръхвисоките цени на ел.енергията до отпадане на основанията за това.

След разискване, в което се включиха и представители на АОБР, след неколкократни опити от страна на ръководителя на Комисията с процедурни хватки да саботира гласуването, Парламентарната комисия отхвърли предложенията, разясняват от Асоциацията. Това се случи с " агресивното подпомагане на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, ръководителя на КЕВР Станислав Тодоров (чийто избор сега се оспорва пред Конституционния съд), зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов и други явно заинтригувани за всичко друго, само че не и за стопанската система на България и приходите на българите ", показват още работодателите.

Гласовете, провалили решението, бяха от страна на (все още) ръководещата коалиция Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ. Предложението на ГЕРБ (150 лева./МВтч базова цена и 80 на 100 отплата за цената над този праг) беше подкрепено от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Предложението на Движение за права и свободи (200 лева./МВтч базова цена и 80 на 100 компенсация) беше подкрепено от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

С този си акт представителите на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ лишиха 633 хиляди небитови консуматори на ел.енергия (микро, дребни, междинни и огромни предприятия, лечебни заведения и учебни заведения, детски градини и театри, музеи и обществени заведения, църкви и манастири) от обезщетения против нереално високите енергийни цени, считано от 1 юли т.г. Това напрактика значи, че от 1 юли 2022 година предприятията ще заплащат най-малко двойно по-високи сметки за ток, което неизбежно ще се отрази на крайните цени на създаваната продукция и ще генерира инфлация, която, в последна сметка, ще удари по джоба всеки български жител, акцентират още работодателите.

" Въпреки дадената дума от премиера Кирил Петков и неговите министри за средносрочно решение, тези, които поеха този ангажимент, го провалиха при гласуването. Аргументите и показаните планове от страна на работодателските организации останаха без внимание. Политическото говорене и дребните политически сметки взеха връх над здравия разсъдък и национално виновното държание! ", заяват от Асоциацията.

Според работодателите решението на Парламентарната комисия по бюджет и финанси е недалновидно и незаконно към българската стопанска система и към всеки български жител и слага под подозрение резултата от към този момент гласуваните текстове за растеж на приходите, който растеж съгласно Асоциацията ще бъде " изяден " неведнъж от увеличените цени на стоките и услугите.
От Асоциацията ползват лист на депутатите, които нощес не поддържаха предложенията за обезщетения за бизнеса поради високите цени на тока.
1. Любомир Каримански, Има Такъв Народ (председател на КБФ) – въздържал се
2. Венко Сабрутев, Има Такъв Народ (зам.-председател на КБФ) - срещу
3. Румен Гечев, Българска социалистическа партия (зам.-председател на КБФ) - срещу
4. Андрей Гюров, Политическа партия - срещу
5. Благовест Кирилов, Българска социалистическа партия - срещу
6. Владимир Маринов, Българска социалистическа партия – срещу
7. Владислав Панев, Демократична България - срещу
8. Георги Ганев, Демократична България - срещу
9. Ивайло Шотев, Политическа партия - срещу
10. Искрен Митев, Политическа партия - срещу
11. Пламен Шалъфов, Политическа партия - срещу
12. Снежанка Траянска, Има Такъв Народ – въздържал се

Комисията по бюджет и финанси през вчерашния ден отхвърли всички оферти за компенсиране на бизнеса за високите цени на електрическата енергия. Депутатите взеха решение през днешния ден в пленарна зала да обсъдят обезщетенията. Комисията одобри актуализацията на бюджета за тази година на второ четене. Той влиза през днешния ден за разискване и гласоподаване в пленарна зала, когато депутатите би трябвало дефинитивно да одобряват актуализацията на бюджета.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР