Депутатите на ГЕРБ са гневни заради уволнения шеф на Пирогов

...
Депутатите на ГЕРБ са гневни заради уволнения шеф на Пирогов
Коментари Харесай

ГЕРБ гневни заради уволнения шеф на Пирогов. Напускат НС докато не се приеме механизъм в сглобката

Депутатите на ГЕРБ са гневни поради уволнения началник на " Пирогов " и дадоха знак, че са на ръба да скапват сглобката - няма да поддържат нито един закон на Министерския съвет, до момента в който не се напише механизъм за взимане на решения в сглобката.

 

Нашата група ще взе участие само в съвещанията, които касаят промените в Конституцията. Няма да подкрепим нито един законопроект на Министерски съвет, до момента в който няма явен механизъм за взимане на решения.

 

Това сподели с изострен звук ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на ексклузивен брифинг на партията в Народното събрание.

 

" Ние неведнъж даваме еднакъв сигнал. Когато в едно ръководство дружно носим тежестта на отговорността пред българските жители, следва и дружно да вземаме решенията. Това за следващ път не се случва ", изясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 

" Имах персонален диалог с премиера Денков за обстановката в " Пирогов ". Отново декларирам - ние сме комплицирани кои са водачите в ППДБ. С господин Денков говорихме във връзка с безпринципните смени, които се вършат. Очевидно той няма качеството на министър-председател, откакто здравният министър си взема решения, без да са съгласувани с него. Имаше ясна сделка сред Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват повече земетресения в ръководството, а е значимо да работим за държавен бюджет и Конституция ”, посочи още Атанасова.

 

По думите ѝ съответният мотив за недоволството им в този момент са едноличните решения, които взима министърът на опазването на здравето във връзка с болница " Пирогов " и оповестеното през днешния ден уволняване на шефа.

 

Днес се разбра, че шефът на Пирогов доктор Валентин Димитров е бил освободен предишния понеделник, а краткотрайно отпред на незабавния институт в Търговския указател към този момент е вписан Константин Димов, лицево-челюстен хирург в университетската болница " Света Анна ".

Рокадата е направена тихомълком и министерството я удостовери едвам през днешния ден, откакто информацията изтече в няколко уеб страницата. Тя бе премълчана даже когато на идващия ден след нея - предишния вторник, министърът проф. Христо Хинков разгласи, че отчет уличава управлението на болничното заведение във финансови злоупотреби.

 

" Тази тематика е дискутирана с нас и преди този момент и имахме персоналното увещание на министър-председателя, че няма да има политически намеси освен в бранш " Здравеопазване ", добави Атанасова. 

 

И на лидерска среща през предходната седмица, на която и аз присъствах, имаше ясна сделка сред Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват нови земетресения.

 

Нашата група ще взе участие само в съвещанията, които касаят промените в Конституцията. Няма да подкрепим нито един законопроект на Министерски съвет, до момента в който няма явен механизъм за взимане на решения, увери Атанасова.

 

" Ние неведнъж даваме еднакъв сигнал. Когато в едно ръководство дружно носим тежестта на отговорността пред българските жители, следва и дружно да вземаме решенията. Това за следващ път не се случва ", изясни тя.

 

По думите ѝ групата не слага условия, а някой съзнателно търси провокации, само че не посочи кого засяга.

 

" Нашите сътрудници би трябвало да са наясно, че думите в политиката значат отговорност. Действията в политиката носят последствия. Ако желаят да носим тази отговорност дружно, а не посредством други болшинства, които сме следили неведнъж като тяхното болшинство с Българска социалистическа партия и " Възраждане " по тематиката " Лукойл ", то е редно още веднъж да седнем на масата и да се изясним по всички тези тематики ", уточни Атанасова.

 

И добави: " Очакваме да преразгледат отношението си към болшинството, в случай че смятат, че това е правилно отношение, може да продължат ".

 

Тя добави, че Бюджет 2024 не е одобряван от никого, само че в ГЕРБ са си дали сметка какво значи страната да няма бюджет. Много по-важният въпрос е обаче по какъв начин ще продължим оттук-нататък. Без доверие не може да се продължи, всеки би трябвало да премисли дейностите и думите си, прикани Атанасова.

 

По-рано през днешния ден изненадващо бе анулирано изключителното заседание на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание поради липса на кворум макар значимите законопроекти, които трябваше да бъдат признати на второ четене - промени в три данъчни закона. На съвещанието не се явиха депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи, а ръководителят на комисията Йордан Цонев не можа да изясни каква е повода и дали ще назначи последващо изключително съвещание. Народното събрание форсира преди този момент приемането на данъчните промени, с цел да може да стартира разискването на закона за държавния бюджет за 2024 година

 

" Започва политическо кадруване в комерсиалните сдружения. Считаме, че това е неприемливо, сподели още Атанасова.

 

За да продължи обикновено работата, ГЕРБ желае от сътрудниците си да " преразгледат безусловно всичките си дейности и да ги синхронизират с нас ". Колко ще ги чакат, Атанасова не уточни, само че " цялата тази неприемлива корист с доверие все в миналото ще се изчерпи ".

 

" Нашите нерви са здрави. Конституцията ще бъде подкрепена от парламентарната група на ГЕРБ. Надявам се, че никоя от останалите групи няма да си откри причина да не участва в зала и да не я поддържа, тъй като това е общ законопроект, зад който стоят гласовете на това болшинство ", разяснява тя и напомни отговора само че водача си Борисов на въпроса какъв брой ще издържи държавното управление. Тогава той сподели, че срокът е колкото устоят нервите на всички, само че тези на ГЕРБ били здрави поради Шенген, еврозоната и останалите цели на кабинета.

 

Партията на Бойко Борисов няма да задвижи процедурите по желание на други регулатори.  

 

По мотив промяната на шефа на " Пирогов " ръководителят на здравната комисия Костадин Ангелов съобщи, че „ Пирогов ” е на облага, а основата в промяната на шефа е обявяването  случая със съветника на военния министър Мустафа Емин. Няма скандал с състезанията в болничното заведение, съобщи Ангелов.

 

В отговор на журналистически въпрос депутатът Делян Добрев съобщи, че тематиката за дерогацията за " Лукойл " към този момент е и европейска тематика. " Не изключвам в идващите дни да се опитат да предизвикат митинги ", коментира Добрев във връзка желанието на компанията да продаде активите си в страната.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР