Депутатите, които гласуваха за връщането на Русия в ПАСЕ, ценят

...
Депутатите, които гласуваха за връщането на Русия в ПАСЕ, ценят
Коментари Харесай

Възмущение в Европа и бойкот заради връщането на Русия в ПАСЕ

Депутатите, които гласоподаваха за връщането на Русия в ПАСЕ, ценят съветските пари повече от правилата, съобщи ръководителят на мониторинговата комисия на организацията - английският представител Роджър Гейл.

Гейл, който гласоподава срещу възобновяване на пълномощията на съветската делегация, добави, че заран може да се гледа в огледалото, само че не знае по какъв начин го вършат сътрудниците му, които са дали своят вот " за ", погазвайки правилата.

Вълна от сходни реакции последва в цяла Европа, а делегациите на седем страни се отдръпнаха от съвещанията на ПАСЕ, като взеха решение да подхващат общи дейности по случая.

Припомняме, с гласоподаване в нощните часове Русия беше върната на съвещанията, макар че не е изпълнила нито едно от поставените условия, откакто пълномощията и бяха отнети през 2014 година поради анексирането на Крим.

Сред гласувалите " за " е и българският народен представител Пламен Христов от партия " Воля ". Останалите ни представители на съвещанието - Джема Грозданова (ГЕРБ), Милена Дамянова (ГЕРБ), Красимир Богданов (Обединени патриоти) и Джейхан Ибрямов (ДПС) се въздържаха. Отсъстваше представител на Българска социалистическа партия.

Като мотив за отстъплението през Москва беше посочено, че по този начин ще бъде дадена поддръжка на съветските жители, с цел да могат да пазят правата си. Германският външен министър Хайко Маас дефинира връщането на Русия като " добра вест за гражданското общество " в страната.

В отговор съветският опозиционер Гари Каспаров излезе с ядосан коментар в Туитър.

" В името на съветската гражданско общество, насила да живее в чужбина, fuck you. Успокоявайки диктатора и възнаграждавайки експанзията ще извършите нещата по-лоши, както постоянно и ставало. " - написа Каспаров.

Той наименуван срамен обстоятелството, че даже 8 от общо 10 холандски депутати са дали своят вот за връщането само че Русия, макар че " 198 холандци бяха убити от Русия на полет MH17 ".

" Европейските депутати, които гласоподаваха за връщането на съветската делегация в ПАСЕ, би трябвало по-настойчиво да бъдат канени в Донбас, с цел да видят същинската същина на съветската експанзия ", прикани Ивана Климпуш-Цинцадзе - вицепремиер на Грузия по европейската и евроатлантическата интеграция.

" Като видят същинската същина на агресора, ще се отнасят по-различно към страната, чиито вноски (в бюджета на ПАСЕ - б.р.) са нищо спрямо разрушенията, които тя нанася. " - написа грузинската представителка в Twitter.

ПАСЕ рискува да приключи съществуването си, защото загуби своята значителност - предизвести Андерс Аслунд, специалист от Атлантическия съвет.

" Съветът на Европа има единствено една функционалност: да пази правата на индивида и върховенството на закона. Днес той погази тази своя функционалност. Следователно след това може да приключи работата си. " - уточни Аслунд.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд на собствен ред дефинира решението като позорно.

" Нито една от аргументите, по които Русия беше лишена от право на глас, не е изчезнала. " - подсети тя.

Последиците от решението на ПАСЕ може да бъдат толкоз пагубни, колкото сговора в Мюнхен през 1938 година, довел до експлоадирането на Втората международна война, предизвести някогашният секретар на украинските спецслужби Олександър Турчинов.

" РФ продължава политиката на принуждение, убийства и гнет. Нещо повече, обстановката се утежнява - с бързи темпове се милитаризира Крим, експанзията се популяризира в Черно и Азовско море, арестувани са украински кораби и военни моряци. Край руско-украинската граница е съсредоточена многохилядна военна формация, подготвена за нахлуване. На този декор нашите европейски " другари " вземат решение за връщане на съветската делегация в ПАСЕ. " - обобщава Турчинов.

След решението за връщането на Русия делегациите на Естония, Грузия, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Украйна в ПАСЕ обявиха, че се отдръпват от съвещанията на организацията, с цел да се съветват с националните се парламенти и държавни управления за бъдещите дейности, които да подхващат. Седемте делегации се споразумяха да работят взаимно.

" Безусловно, възобновяване на правата на съветската делегация без Руската федерация да извърши (...) условията на Асамблеята опонира на главните полезности на Съвета на Европа и неговия Устав. " - се споделя в взаимно изказване на седемте страни.

" Днес ние, делегатите на нашите народи, нямаме никакъв отговор за нашите жители по какъв начин Съветът на Европа пази правата им, в случай че той се интересува повече от благополучието на агресора, в сравнение с жертвите на експанзията и репресиите. " - се споделя още в текста.

Редица европейски медии излязоха с остро сериозни разбори по отношение на решението на ПАСЕ.

" Съветът на Европа продаде душата си ", разяснява швейцарското публично радио SRF.

Сайтът EU Observer акцентира, че решението на ПАСЕ влиза в директно несъгласие с решението на Европейски Съюз за продължение на глобите против Москва.

" Позволявайки на Русия да се върне, Съветът на Европа прави групово самоубийство ", се споделя в публикация на френския " Le Monde ".

Холандското издание " NRC Handelsblad " показва, че връщането на Русия няма нито правно, нито политическо, нито морално опрощение.

" Привържениците на връщането на Русия в ПАСЕ споделят, че без него 140 милиона съветски жители биха останали без отбрана на техните права Европейския съд по правата на индивида. Но мълчат за това, че самата Русия демонтира тази отбрана още през 2015 година, когато одобри закон, съгласно който Конституционния съд на РФ взема решение дали Москва да извършва решенията на интернационалния арбитражен съд. " - написа изданието.

Припомняме, резолюцията за връщане на правото на глас на Русия беше призната със 116 против 62 гласа. 15 депутати се въздържаха.

" За " гласоподаваха: 1 народен представител от Андора (1 се въздържа), 4 от Армения, 5 от Австрия, 6 от Азербайджан, от Белгия - 2 (4 се въздържаха, от България - 1 (4 въздържали се), от Швейцария - 3 (1 против), от Кипър - 2, от Германия - 8 (2 против), от Дания - 1 (1 против), от Испания - 5 (1 въздържал се), от Финландия - 5, от Франция - 13 (1 против), от Хърватска - 1 (1 срещу, 3 въздържали се), от Унгария - 4, от Ирландия - 3 (1 въздържал се), от Исландия - 2, от Италия - 15, от Лихтенщайн - 1 (1 против), от Люксембург - 3, от Малта - 1, от Холандия - 3 (3 против), от Норвегия - 5, от Португалия - 2, от Сърбия - 6, от Швеция - 3 (3 против), от Сан-Марино - 2, от Турция - 7 и от Англия - 2 (13 против). /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР