Депутатите гласуват на второ четене Закона за бюджета на Националната

...
Депутатите гласуват на второ четене Закона за бюджета на Националната
Коментари Харесай

Окончателно: Преизпълнението на здравните вноски ще се преразпределя за лечение

Депутатите гласоподават на второ четене Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. С него се лимитират заплащанията за болнична и извънболнична помощ.

 © Цветелина Катанска
Депутатите одобриха дефинитивно при преизпълнение на приходите от здравни вноски, те да се преразпределят за здравна и дентална помощ. Това обаче ще става със единодушието на съсловните организации - лекарски и зъболекарски. Народните представители гласоподават и сега бюджета на Здравната каса за следващата година. Здравните вноски през 2019 година предстоящо ще бъдат в размер на 8%.

До този миг на гласоподаване два бяха главните противоречиви моменти в текстовете. Запазване на лимитите за болнична и извънболнична помощ и обезпечаване на пари за хората, които нямат здравни осигуровки. Опозицията Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи настояваше да отпадне лимитирането на парите за здраве. От левицата съпоставиха ограничението на средства за лекуване с " злокобен гамбит ", а от Движение за права и свободи я дефинираха като " свръхрегулация, която стига до болничното легло ".

От ГЕРБ отвърнаха, че фактически лимитирането на парите за лекуване не е най-хубавия вид, само че до този миг е единственият работещ. Освен това обясниха, че последователно системата би трябвало да бъде изменена и че през идната година няма да има утежняване на обстановката в болничната система.

В последна сметка лимитите остават в закона. Няма да бъде основан и фонд за финансиране на лекуването на здравнонеосигурените лица.

Гласуването продължава и сега.

 © Цветелина Катанска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР