Депутатите гласуваха със 120 гласа За създаването на Комисия по

...
Депутатите гласуваха със 120 гласа За създаването на Комисия по
Коментари Харесай

Решено: Правят ревизия на управлението на Борисов

Депутатите гласоподаваха със 120 гласа " За " основаването на Комисия по проверка на изразходването на държавни средства при ръководството на държавните управления на Борисов за интервал от 10 години .
. Първоначалното предложение на Мая Манолова беше за 4-годишна проверка.
. При броенето на гласовете се получи огромно комплициране и безпорядък, защото депутатите трябваше да дадат своя глас с повдигане на ръка.
Наложи се прегласуване. Това бе втора точка в дневния ред на първото постоянно съвещание на 45-ото Народно заседание.
Проектът на решение, импортиран от Манолова, гласеше, че се основава краткотрайна комисия по проверката за определяне на злоупотреби и нарушавания при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване през последните 4 години. Срокът на деяние на комисията беше избран на едвам 3 месеца, макар гигантския размер от работа, който е планувано да свърши. Самият план по незнайна причина не беше качен на уеб страницата на Народното събрание до момента в който се разглеждаше.

 От ГЕРБ предложиха Комисията за проверката да бъде непрекъсната От ГЕРБ предложиха Комисията за проверката да бъде непрекъсната
Предлагам Комисията за проверката да бъде непрекъсната, уточни депутатът на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Любен Дилов по време на дебата по основаване на Време...
А съпартиецът му Румен Гечев изиска същото да се направи и с активността на ликвидираната Държавна комисия по хазарта (ДКХ) и Агенция „ Пътна инфраструктура ”.
Това отприщи проливен дъжд от допълнения към плана на решението.
Тома Биков от ГЕРБ-СДС опитва да осмее протичащото се: „ За да бъдем в духа на революцинното въодушевление, ще създадем няколко допълния – Националният институт по метеорология и хидрология и Института по органична химия към Българска академия на науките. ” „ В духа на забавление, да прибавим и организацията по храните ”, последва го Арман Бабикян от „ Изправи се! Мутри вън! ”.
Обсъждането на плана за основаване на Временна комисия по проверката за определяне на злоупотреби и нарушавания при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване през последните 4 години мина през доста диспути.
С друга концепция, която напълно щеше да блокира работата на комисията, излезе Румен Христов от ГЕРБ-СДС – да се удължи интервалът на инспекцията до 10 години обратно. „ През това време управляваха така наречен партии на статуквото. Но тъй като имаме сътрудници, които за пръв път влизат в Народното събрание и желаят да стартираме на чисто, предлагам интервалът да бъде 10-годишен ”, обоснова се Христов. „ Да свършим първо четирите години, по-късно ще минем на 10 ”, пошегува се Мария Капон от „ Изправи се! Мутри вън! ”.
 Нинова: В момента общински лечебни заведения са на масата за продажба и ще приключат до момента в който проверката свърши Нинова: В момента общински лечебни заведения са на масата за продажба и ще приключат до момента в който проверката свърши
В момента общински лечебни заведения са на масата за продажба и ще приключат до момента в който проверката завърши. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова...
Когато обаче пристигна моментът да се гласоподават редакциите, предлагането на Христов победи, тъй като получи и гласовете на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Това изненада даже герберите, които желаеха прегласуване, вместо това да създадат съперниците на концепцията от новите обединения в Народното събрание. Резултатът обаче се повтори - 120 парламентаристи го поддържаха, 25 бяха срещу, а 60 се въздържаха.
Временната комисия се основава на паритетен принцип - по трима представители от всяка парламентарна група. Срокът на деяние е три месеца.
„ Искането за основаване на краткотрайна комисия, която да ревизира законността на разпределението на държавни средства през последните четири години, е продиктуване от ангажимент към нашите гласоподаватели, които желаят да знаят по какъв начин са изразходват техните налози. Това се касае и за гласоподавателите на всички останали парии в Народното събрание “, съобщи вносителят на плана Мая Манолова от „ Изправи се! Мутри вън! “.
“, сподели Манолова.
Комисията ще е отворена за сигнали от всички български жители и тяхната сигурност ще е обезпечена от българския парламент . Резултатите от инспекцията ще бъдат предадени на прокуратурата.
 Николай Марков: Парламентарна комисия за следствие не значи нищо Николай Марков: Парламентарна комисия за следствие не значи нищо
" Уведомяват ни, че започвала същинската демократизация на България и очевидно чакат да си прехапем езика от учудване. Цели 30 години с...
. Той предложи някои публицистични ремонти в името й – комисията да бъде не по проверката, а по инспекция.
„ Парламента не е одитен орган “, уточни той.
„ В обсега на комисията има позволени в действителност неточности, които могат да доведат до тежки последствия за българския бизнес климат “, добави Цонев.
Няма да ни стигне един мандат да ревизираме кражбите на държавното управление. Нашата задача е да покажем на обществото какво е правил Борисов последните години “, означи от своя страна Явор Божанков от Българска социалистическа партия, призовавайки към разсъдък.

 Манолова: Първо ще проверим по какъв начин Борисов е харчил парите на народа Манолова: Първо ще проверим по какъв начин Борисов е харчил парите на народа
Комисия по проверката ще ревизира по какъв начин Борисов харчеше националните пари и това ще първият ангажимент на " Изправи се, БГ ". Това съобщи водачът...
" Мащабността на работата, която си поставяте, няма по какъв начин да бъде свършена за три месеца ", добави Любен Дилов. Той предложи комисията да стане непрекъснато настояща и да се обмисли какъв ще е експертният й състав.
След гласуването водачът на Българска социалистическа партия и ръководител на парламентарната група на партията нападна новите партии в Народното събрание - " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън ".
" Видяхте ли какво се случи? Новите партии в Народното събрание - " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън " не желаеха проверка на ръководството за 10 години обратно.

" Нинова обаче не им се зарадва, а им отвърна: Няма какво да се радвате, вие си отивате. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР