Депутатите гласуваха с 25 гласа "за“, 46 "против“ и 86

...
Депутатите гласуваха с 25 гласа "за“, 46 "против“ и 86
Коментари Харесай

Отрязаха ДПС за връщане на гражданството на хиляди изселници

Депутатите гласоподаваха с 25 гласа "за “, 46 "против “ и 86 "въздържал се “.

Идеята е по интензивен ред изселниците от 50-те и 70-те години на предишния век, избрали тогава турско поданство по силата на конвенция с южната ни съседка, да могат да възстановят и българското си.

"Тези хора са лишени от българско поданство незаслужено, те са родени в България и всеки ден мислят за България ", разяснява по-рано пред bTV един от създателите на плана - депутатът Хамид Хамид.

В претекстовете на законопроекта на Движение за права и свободи се показва, че страната ни е утвърдила Европейската спогодба за поданството, което е в действие от 1 юни 2006 година В нея е планувано недопускане на дискриминация в наредбите по отношение на поданството на страната. Не би трябвало да се прави разграничаване и да се планува процедура, водеща до дискриминация, учредена на пол, вяра, раса, цвят на кожата или народен или етнически пол. Според вносителите повече от 10 години след ратификацията на конвенцията, Законът за българското поданство съдържа дискриминационни разпореждания, оповестени за неприемливи от Европейската спогодба за поданството.

От Движение за права и свободи оферират хармонизиране на българското законодателство с европейските стандарти в производствата по българското поданство и унищожаване на дискриминационното разграничаване на претендентите по признака народен или етнически генезис.

По време на дебатите в Народно събрание Юлиан Ангелов от „ Обединени патриоти “ попита какво оферират тъкмо от Движение за права и свободи.

„ В момента всички български жители получават българско поданство. Целта е Турция да има още по-огромно въздействие върху България и българската политика. Това няма да го допуснем. Спрете да лъжете и да обслужвате непознати ползи “, съобщи той, представен от "Фокус ".

От своя страна Хамид Хамид уточни, че се е оказало, че и „ този господин не е чел законопроекта ни “.

"Какво вършим ние като български политици за тези, които така и така са български жители, само че нямат документ за това. Това са хора, които имат татко или дядо български жител, милеят за България, само че криворазбрали политици пречат да си получат документа. Това са същинските български жители, които мислят за България, а не като ония вдясно, които си мислят за тяснополитическите цели “, разпали се депутатът от Движение за права и свободи.

По-рано персонално военният министър и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов излезе с апел към депутатите да защитят България :

"Това е действителната операция и опасност за страната ни. Партии, които с дейностите си през годините демонстрираха и потвърдиха, че работят срещу ползите на страната ни, манипулират обществото с псевдо патриотични тези и „ удрят “ по тематиката българщина ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР