Депутатите гласуваха окончателно ваксините срещу Covid-19 да бъдат освободени от

...
Депутатите гласуваха окончателно ваксините срещу Covid-19 да бъдат освободени от
Коментари Харесай

Covid-ваксините - без ДДС за следващите две години

Депутатите гласоподаваха дефинитивно имунизациите против Covid-19 да бъдат освободени от Данък добавена стойност през идващите две години, считано от януари 2021 г. до края на 2022 година Измененията, заложени в Закона за Данък добавена стойност, бяха импортирани от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова и група народни представители. Нулевата Данък добавена стойност ставка ще важи и за произведения за инвитро диагностика на Covid-19 и услугите, които са свързани с такива ваксини и артикули.

Ваксината ще бъде доброволна и ще се заплаща от бюджета. От Данък добавена стойност ще бъдат освободени и PCR-тестовете, само че не и антигенните и бързи проби за ковид.

" PCR-тестовете към този момент няма да се таксуват с Данък добавена стойност. Ние сме една от първите страни членки, които одобряват такова решение, което несъмнено, е една извънредно добра вест ", разяснява пред БНР зам.-председателят на Бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ  Евгения Ангелова.

В преходните и заключителните разпореждания депутатите трансформираха и Закона за изключителното състояние. Там беше написано, че здравното министерство може да субсидира лечебни заведения за оказване на здравна помощ при оповестена епидемиологична конюнктура.

По предложение на Менда Стоянова бяха направени и промени в закона за държавното публично обезпечаване, съгласно които минималният застрахователен приход на чиновници, които работят на ненапълно работно време или повърхностен месец, ще се дефинира съразмерно по отношение на работното им време, на цялостния брой работни дни през месеца. Минималният застрахователен приход няма да се ползва за общинските съветници или чиновниците в бюджетните предприятия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР