Депутатите гласуваха на първо и второ четене промени в Закона

...
Депутатите гласуваха на първо и второ четене промени в Закона
Коментари Харесай

Отлагат с година новата методика за такса смет   

Депутатите гласоподаваха на първо и второ четене промени в Закона за локалните налози и такси, с които се отсрочва с една година новата методика за установяване на такса боклук.

Промените в закона бяха импортирани от ГЕРБ-СДС предишния вторник. Вносителите упорстват отсрочване с една година на новата методика за пресмятане на такса битови боклуци. Така съгласно тях ще се даде опция на кадастър, ГРАО, локална власт да изчистят проблематичните текстове и да се координират.

Според изчисленията на локалната власт това би довело до нарастване на таксата с сред два и седем пъти изключително в дребните обитаеми места, където тази такса е ниска. Ще има понижение на таксата в огромните градове, където жилищата са скъпи. В момента таксата боклук се пресмята на база на данъчната оценка. Против следващото отсрочване е Министерството на околната среда и водите,предава Pariteni.bg.

Работодателските организации считат, че общините са подготвени да ползват новата методика за установяване на такса боклук. Отлагането на влизането в действие на таксата обаче е подкрепено от синдикатите. В момента по-голяма част от такса боклук се покрива от бизнеса в съответствие 70/30 по отношение на битовите консуматори.



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР