Депутатите гласуваха и да не се подава информация на кого

...
Депутатите гласуваха и да не се подава информация на кого
Коментари Харесай

Фирмите няма да докладват в НАП на кого изплащат командировъчни

Депутатите гласоподаваха и да не се подава информация на кого са изплатени стипендии, както и за получателите на приходи в натура.

Фирмите няма да рапортуват в Национална агенция за приходите на кого изплащат командировъчни.

Депутатите изключиха тези необлагаеми приходи от задължението да бъдат декларирани пред данъчните при второто четене на измененията в Закона за налозите върху на приходите на физическите лица в пленарна зала, написа.

Предложението бе на Министерство на финансите, импортирано сред първо и второ четене на законопроекта, и провокира остри рецензии от бизнеса поради голямата бюрократична тежест, която ще провокира. Идеята на МФ е да се води указател за всички приходи на хората, даже и тези, които са освободени от налози и тези данни да се подават от платците на тези суми. Целта е по-прецизно да се дефинира кой от какво обществено подкрепяне има потребност, а също да се употребява и при определянето на енергийно бедните. Освен това информацията в Национална агенция за приходите за всички приходи на хората ще разрешава бързо да се прави инспекция кой от кое място има приходи и по какъв начин е придобил имуществото си.

Работодателските организации излязоха с позиция, че им се стоварва несъразмерна административна тежест с настояването да подават данни в Национална агенция за приходите за всеки адресат на дневни пари и пътни разноски от командировки.

По същата причина депутатите гласоподаваха да не се подава информация на кого са изплатени стипендии, както и за получателите на приходи в натура.

От следващата година обаче всички останали платци на необлагаеми приходи ще би трябвало да подават информация в Национална агенция за приходите на кого са изплащали суми: банките - за лихвите, хазартните оператори - за облагите от хазарт, арендаторите - за рентите и други Национална агенция за приходите ще събира информация даже от Национален осигурителен институт и службите за обществено подкрепяне за изплатени пенсии и помощи.

Спор в пленарна зала провокира през днешния ден предлагането на Българска социалистическа партия от следващата година да се отстрани облагането на приходите на работещите до 26 годишна възраст. С изключение на " Възраждане " всички останали партии се опълчиха на това искане. Според левицата тази мярка ще подтиква младите да останат в България. " Освобождаването от облагане ще подтиква и раждаемостта, демографската злополука е най-сериозният проблем в страната ", уточни Иван Ченчев от Българска социалистическа партия.

От ГЕРБ упрекнаха левицата, че има " фикс идея " по разпределяне на помощи и събаряне на налози. " Аз когато съм ставал татко, не съм мислил дали ще ми понижат налозите ", уточни Тома Биков. " Да, никой не се възбужда от данъчни закони, до момента в който прави деца ", поддържа го съпартиецът му Любен Дилов. Според него в случай че някой младеж е решил да емигрира в чужбина, надали ще бъде разубеди с унищожаване на налога върху приходите. " Трябва сериозен спор за младежките политики в България ", уточни Дилов.

" Ако толкоз мислехте за младите, нямаше да изгоните единственият младеж във вашата парламентарна група ", обърна се към Българска социалистическа партия Искрев Митев от Политическа партия, визирайки отлюспения Явор Божанков. Той атакува левицата и поради връщането на хартиената бюлетина и неразбираемата позиция на Българска социалистическа партия за войната в Украйна - " назадничави позиции ", които отблъсквали младежите.

Дебатите в Народното събрание не престават с гласуването на промени в закона за Данък добавена стойност. Предвижда се 9% ставка за туристическите настанявания, въведена като антикризисна мярка по време на пандемията, да остане за непрекъснато. Същото следва да бъде гласувано за 9% Данък добавена стойност за книгите и бебешките храни и пелени. Новото е предложение с по-ниска ставка Данък добавена стойност да се таксуват вестниците и списанията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР