Депутатите едва ли разбраха как пуснаха ДАНС да им диша

...
Депутатите едва ли разбраха как пуснаха ДАНС да им диша
Коментари Харесай

ДАНС получи контрол над имотите и парите на политическия елит

Депутатите надали схванаха по какъв начин пуснаха ДАНС да им диша във врата при всяка тяхна или на някой техен непосредствен интервенция или договорка, разкрива в. „ Сега “.

ДАНС получава надзор върху парцелите и парите на хората от политическия хайлайф в страната, както и върху всички интервенции, транзакции, покупко-продажби, свързани с въпросните имущества. Това става факт, откакто през вчерашния ден депутатите одобриха напълно нов закон за ограниченията против изпирането на пари. Проектът бе импортиран през лятото на предходната година от държавното управление с мотив, че българското законодателство би трябвало да се синхронизира с европейското.

Според закона "видни политически персони " са президент, депутати, министър председател, министри, конституционни и висши съдии, кметове, шефове на държавни предприятия, висши офицери, посланици, ръководители на централната банка и на Сметната палата, членовете на управителните препоръки на политическите партии. На процедура под надзор ще са и свързани с тях лица - съпрузи или лица, с които са във фактическо общуване, както и техните деца, майки, татковци, братя, сестри. Допуска се събирането и обработването на информация и по повод да вземем за пример на физически лица, за които има данни, че са в близки "търговски, професионални или други настоятелен взаимоотношения " с въпросната видна политическа персона или негови родственици.

Законът планува, в случай че даден политик стане клиент да вземем за пример на банка, нотариус, осигурител, обменно бюро, юридически съветник, реши да взе участие в приватизация или социална поръчка и други, незабавно да му бъде направена разширена сложна инспекция. Какво тъкмо ще включва тя, ще бъде написано в устав. Със сигурност обаче, в случай че политикът реши да открие сметка, да преведе или изтегли пари, да вземе заем от банка, ще се ревизира цялата му история във въпросната кредитна институция. Ако политикът реши да купи парцел или кола, нотариусът също ще би трябвало да му направи цялостна инспекция.

Интересното в тази ситуация е, че съгласно закона цялата "информация, събрана при използването на ограничения за разширена сложна инспекция на клиентите, се документира и съхранява по този начин, че да е разполагаем на дирекция "Финансово разузнаване " на Държавна организация "Национална сигурност ", на съответните органи за контрол и на инспекторите ". Във всеки миг те могат да я желаят и употребяват.

На инспекции ще подлежат видни политически персони освен от България, само че и от Европейски Съюз. Така да вземем за пример, в случай че ръководител на парламент или пък министър председател от страна от Европейски Съюз желае да открие сметка в българска банка, то по закон ще му се приложи разширена сложна инспекция.

Авторите на закона явно осъзнават какъв риск крие концентрацията на голяма по размер информация в службите и изключително в ДАНС, тъй като на няколко пъти в претекстовете показват, че данните ще се употребяват само за задачите на закона, а точно пресичането на прането на пари. На процедура законът позволява на службите непрекъснат достъп до регистри, събиране и култивиране на всякаква информация, основаването на извънредно обемни и деликатни имуществени и финансови досиета.

Контролът по използването на закона ще се упражнява от ръководителя на Държавна организация "Национална сигурност " (ДАНС). Той ще дефинира контролни органи, които ще са част от състава на дирекция "Финансово разузнаване " на организацията.

Със закона, който е от над 120 члена, се не разрешава разкриване или поддържане на анонимна сметка или сметка на фиктивно име, както и разкриване или поддържане на анонимни депозитни документи. Забраняват се и покупко-продажби с банки фантоми. Дава се и определение на прането на пари - "преобразуване или прекачване на имущество, добито от незаконна активност или от акт на присъединяване в такава активност, с цел да бъде укрит или затрупан противозаконният му генезис или да се подкрепи лице, което взе участие в осъществяването на такива дейности ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР