Депутатите дебатирахa дали да приемат предложението на ПП-ДБ за отстраняване

...
Депутатите дебатирахa дали да приемат предложението на ПП-ДБ за отстраняване
Коментари Харесай

НС отложи решението за изключване от комисии на двама депутати от Възраждане

Депутатите дебатирахa дали да одобряват предлагането на ПП-ДБ за премахване на двама народни представители от партия " Възраждане " Ангел Георгиев и Ивелин Първанов от парламентарните комисии по външна политика и защита.

 

Предложенията за освобождение на двамата депутати от " Възраждане " не са съпроводени с претекстове, само че преди дни от ПП-ДБ оповестиха, че ще желаят изключването им поради тяхно присъединяване по-рано този месец във конгрес в Руската федерация, на който е била обсъждана концепцията за външната политика на Москва. Първанов е член и на двете комисии, а Георгиев - единствено на външната.

 

От " Възраждане " дефинираха обстановката като срамна. Цончо Ганев разяснява: " Срамно е и опонира на Конституцията, ще има и трайни последствия, с цел да може следващият евроатлантик да изясни на своите гласоподаватели какъв брой е лоялен ".

 

Цвета Рангелова от " Възраждане " прочете правилника на Народно събрание.

" Председателите. Зам.-председателите и членовете на непрекъснатите комисии се освобождават предварително при преустановяване на участието си в парламентарната група, от чиято квота са определени в комисията, както и при прекратяване на съществуването на парламентарната група ", сподели тя. По думите й – това не е налице за Първанов и Георгиев.

 

Председателят на Народно събрание Росен Желязков разяснява: " В разискванията всъщност ще се дадат причините, в случай че се откри, че актовете са противоконституционно, има съответните задължения за това “. 

 

В последна сметка Народното събрание отсрочи решението си по настояването на ПП-ДБ да бъдат изключени двамата депутати. С гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и „ Възраждане “ разглеждането на въпроса беше отсрочено.

 

Освен това депутатите тази седмица ще гледат на първо четене измененията в Закона за здравето, второ четене на измененията в Закона за отбрана на растенията, второ гласоподаване на промени в Закона за ветеринарномедицинската активност, както и второ гласоподаване на промени в Закона за предучилищното и учебното обучение.


Ще бъде признат и Доклад за осъществяването на Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост от Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките към Министерския съвет през 2022 година, както и Доклад на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване към министъра на стопанската система и промишлеността за осъществяването на Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост за 2022 година

Ще бъдат разисквани и два законопроекта: Законопроект за одобрение на Споразумението за изменение № 1 към Споразумението за даване на поддръжка за планове от 30 януари 2019 година сред Комисията за енергийно и водно контролиране на Република България и Европейската банка за възобновяване и развиване, както и Законопроект за одобрение на Споразумението за основаване на интернационална Фондация „ Европейски съюз - Латинска Америка и Карибите “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР