Депутатите да обсъдят на първо четене днес законови промени, с

...
Депутатите да обсъдят на първо четене днес законови промени, с
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат днес допълнителни пари за студенти във военни университети

Депутатите да обсъдят на първо четене през днешния ден законови промени, с които се вкарва спомагателна стипендия за курсантите във военни университети, планува проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

С препоръчаното изменение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България се основава опция курсантите да получават, с изключение на стипендия за притежаваното звание, и нов тип стипендия – за подготовка за осъществяване на военна работа като специалност. Промените са импортирани от депутати от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България " и Движение за права и свободи и целят да покачат привлекателността на военните специалности, написа Българска телеграфна агенция.

Към момента курсантите получават съществена стипендия за звание в размер на от 260 лева до 305 лева, като би трябвало да се има поради, че те нямат правото на спомагателна трудова активност, показват вносителите.

Предвижда се размерът на новата стипендия да бъде не по-малко от 1.3 от базата за установяване на размера на главното месечно заплащане за най-ниската служба, която се дефинира годишно със закона за държавния бюджет. С измененията учащите се във висши военни учебни заведения ще получават кумулативно две стипендии, като за курсант минималната ще стане в размер на 754 лева, а оптималната 934 лева (приблизително размерът на минималната работна заплата за 2024 г.) За курсант – офицерски претендент I клас минималната стипендия ще бъде 1099 лева, а оптималната – 1299 лева

Депутатите ще прегледат на първо четене и законопроект за изменение на Закона за защитата и въоръжените сили, импортиран от Министерския съвет. Сред задачите на измененията са възстановяване на успеваемостта в активността на Съвета по защита посредством усъвършенстване на състава и обезпечаване на гаранции за компенсиране на всички направени разноски от страна на Министерството на защитата за образованието на военнослужещите посредством вдишване на обвързване от тяхна страна за осъществяване на военна работа за избран интервал от време.

Преди това като първа точка се планува депутатите да обсъдят промени в състава на непрекъснати парламентарни комисии, а по-късно да прегледат на първо четене промени в Закона за филмовата промишленост. В проектопрограмата е и първото четене на промени в Закона за протекция на детето, препоръчани от " ИТН ", с които се не разрешава разпространяването в учебни заведения и детски градини и на извънкласни образования на беседи и листовки на здравна, полова и социална тема, несъответстваща на понятието „ биологичен пол ".

В четвъртък от 11:00 часа е очакван парламентарен надзор. В петък от 9:00 часа ще има блицконтрол, а по-късно се планува Народното събрание да прегледа на първо четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното публично обезпечаване за 2024 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg