Депутати предлагат промени в условията за отпускане на личен асистент

...
Депутати предлагат промени в условията за отпускане на личен асистент
Коментари Харесай

Предстоят промени при отпускането на асистенти за хората с увреждания

Депутати оферират промени в изискванията за разпределяне на персонален помощник на хора с увреждания. Това излиза наяве от импортирани промени в Закона за обществените услуги в Народното събрание.

В момента пълнолетни с трайни увреждания имат право на асистентска поддръжка, единствено в случай че са с избрана непозната помощ.

Депутатите оферират право на персонален помощник да имат и тези хора с увреждания, за които не е избрана непозната помощ.

Установено е, че има огромен брой хора, които са в надтрудоспособна възраст и в неспособност за самообслужване, които имат нужда от поддръжка в обслужването и ежедневните домашен действия, написа Pariteni.bg. В същото време обаче тези хора са с избран тип и степен на увреждане, което ги изключва от кръга на лицата, попадащи в обсега на потребителите на асистентска поддръжка, се показва в претекстовете към законопроекта.

Според вносителите от Българска социалистическа партия не би трябвало да се позволява, че хора, които имат трайно понижена продуктивност – надлежно от 50 до 100%, без избрана непозната помощ, нямат потребност от асистентска поддръжка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР