Депутати от трите политически формации Продължава промяната – Демократична България“,

...
Депутати от трите политически формации Продължава промяната – Демократична България“,
Коментари Харесай

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС предлагат реакторите за АЕЦ „Белене“ да се продадат на Украйна

Депутати от трите политически обединения „ Продължава смяната – Демократична България “, ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират реакторите за АЕЦ „ Белене “ да бъдат продадени на Украйна. Решението за това в Народното събрание се внася от ръководителя на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ), а под документа стоят подписите на народните представители Теменужка Петкова, Рамадан Аталай, Ивайло Мирчев и Кирил Петков.

Новината, която Делян Добрев разгласи в профила си във Фейсбук, идва в деня, когато в медиите изтече информация за тази седмица (б.р. – Министерският съвет сподели, че не може да удостовери съобщенията).

Според плана на решение цената е предмет на договаряне, само че не може да бъде по-ниска от платените от „ НЕК “ ЕАД на „ Атомстройекспорт “ АД – съвсем 1,2 милиарда лева

„ След началото на войната в Украйна и глобите против Русия, планът Белене е дефинитивно жертван “, разяснява Добрев, припомняйки, че Украйна има съвсем изцяло построени два блока, за които липсва единствено оборудването с дълъг цикъл на произвеждане – „ което ние имаме “.

За да се стигне до продажба, българският енергиен министър би трябвало да стартира договаряния с украинския си сътрудник. Решението обаче първо би трябвало да премине през гласоподаване в пленарна зала.

„ Това е win-win обстановка и за двете страни “, съгласно Делян Добрев.

Идеята за продажба на двата реактора на Украйна се завъртя по-рано тази година. Бившият длъжностен енергиен министър Росен Христов разгласи, че се водят диалози с френската „ Елекрисите дьо Франс “ за предпроектно изследване, което да оцени допустимо ли е АЕЦ „ Белене “ да се приключи с наличното съоръжение и западни технологии, както и дали може да се продаде оборудването в Украйна.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР