Депутати от парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии

...
Депутати от парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии
Коментари Харесай

Депутати се опасяват от нови хакерски атаки след решението на НС за военната подкрепа за Украйна

Депутати от парламентарната комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии показаха опасения, че българските институции още веднъж могат да станат обект на хакерска офанзива, след решението на Народното събрание страната ни да дава оръжия за Украйна.

Божидар Божанов от „ Демократична България “, който е и някогашен министър на електронното ръководство в кабинета „ Петков “ изрази безпокойство, че ще има втори опит за хакерски атаки. По думите му към момента някои уеб сайтове на институции не са добре предпазени.

От своя страна служебният отраслов министър Георги Тодоров, който отговаряше на депутатски въпроси в Комисията, означи, че не могат да предвиждат какъв брой мощни ще бъдат евентуалните нови закани, само че отбраната е непрекъсната.

По думите му едно от най-големите провокации пред електронното ръководство е неналичието на фрагменти, защото добре квалифицираните експерти избират да се развиват в частния бранш, където заплащането е надалеч по-атрактивно.

По-рано в четвъртък Народното събрание реши България да изпраща оръжия на Украйна. Със 175 от гласовете на ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи, „ Демократична България “ и „ Български напредък “, решението бе подкрепено. „ Против “ се оповестиха от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. По време на гласуванията от левицата издигнаха листове с надпис „ Не на оръжията! Мир “.

Дебатът за общ план на решение за оказване на военна помощ за Украйнапродължи повече от три часа.Проектът на решение е направен на взаимно съвещание на Комисията по защита и Комисията по външна политика. Той сплотява плановете за решения, импортирани от ПГ ГЕРБ-СДС и този на „ Демократична България “.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР