Депутати от комитета по енергетика към руската Дума предлагат да

...
Депутати от комитета по енергетика към руската Дума предлагат да
Коментари Харесай

Руснаците ще го отнесат, Путин им вдига цената на газа заради Европа

Депутати от комитета по енергетика към съветската Дума оферират да се покачат цените на природния газ на вътрешния пазар, с цел да се компенсира внезапно намалелия експорт на " Газпром " за европейския пазар, оповестява " Независимая газета ".

Шефът на комитета Павел Завални изясни, че дълги години вътрешният пазар се е субсидирал за сметка на експорта. Затова в този момент е настъпило време да се трансформират цените на газа за всички консуматори, с изключение на жителите и жилищно-комуналните стопанства. Завални акцентира, че приоритет в битката със срутва с износа остава повишението на потреблението на вътрешния пазар, като това би трябвало да стане посредством ускорена газификация на районите и развиване на нефтохимическия бранш. В Русия към момента има райони, които въобще не са газифицирани, а на доста места в последно време се стига до произшествия поради остаряла инфраструктура.

През февруари комитетът предложи на държавното управление да сътвори нов стопански модел за конкурентно ценообразуване за индустрията, който да включва изискването " взимай или плащай ", както са интернационалните контракти на " Газпром ". Икономисти предизвестяват обаче, че сходни промени ще ударят по джоба на всички руснаци, защото фирмите ще бъдат принудени да покачат цените.

"
Всичко за Вашата сватба
Независимая газета " напомня, че приходите " Газпром " от европейския пазар са били няколко пъти по-високи спрямо вътрешния при относително равни размери доставки. Заради загубата на европейския пазар обаче компанията се лиши от огромна част от приходите си. През 2021 година " Газпром " е продал на вътрешния пазар 274 милиарда куб. метра газ, за което е получил над 3 трилиона рубли. Износът за чужбина е бил 227,9 милиарда куб.м, като чистата облага от тях е била 4 трилиона рубли. За предходната година износът падна с 46%, а чистата облага на " Газпром " - със 72% спрямо 2021 година

Засега опитите на " Газпром " да компенсира загубата на европейския пазар удрят на камък. Въпреки цялото ухажване, съветският президент Владимир Путин не съумя да убеди китайския си сътрудник Си Цзинпин да подпише трети контракт за доставка на газ по " Силата на Сибир " -2. " Газпром " възнамерява да усили доставките в района до 98 милиарда куб.м газ годишно към 2023 година Въпреки че бе оповестено, че всички параметри на контракта са съгласувани, документ не бе подписан.

Ситуацията с износа е пагубна за " Газпром ", разяснява пред " Ройтерс " източник от
Всичко за Вашата сватба
компанията, поискал анонимност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg