Депутати от ГЕРБ-СДС поискаха от Конституционния съд да тълкува текстовете

...
Депутати от ГЕРБ-СДС поискаха от Конституционния съд да тълкува текстовете
Коментари Харесай

Депутати от ГЕРБ-СДС искат от КС тълкуване на текста за независимостта на съдебната власт

Депутати от ГЕРБ-СДС желаеха от Конституционния съд да пояснява текстовете от главния закон, свързани с независимостта на правосъдната власт. На уеб страницата на Конституционния съд е, което е импортирано през днешния ден, в последния ден на 48-ото Народното събрание.

Делото е разпределено на арбитър Филип Димитров.

Депутатите желаят от конституционните съдии да поясняват понятието " самостоятелност на правосъдната власт ". И задават въпроса дали, с изключение на самостоятелност на правосъдната власт от другите две държавни управляващи - законодателна и изпълнителна, и функционалната самостоятелност на всеки обособен арбитър, правосъден заседател, прокурор и следовател, включва ли се и институционална, организационна и йерархична самостоятелност сред трите органа, включени в системата на правосъдната власт - съд, прокуратура и разследване.

Пред нас е една от най-тежките глави, отдадена на правосъдната власт. Тя е една от най-спорните глави, която може да препъне цялата Конституция, в случай че не можем да намерим оптималната формула за излизане от ситуацията, защото има диаметрално противоположни мнения по някои от главните правила.

Както се вижда, главата „ Съдебна власт " на Конституцията и до ден сегашен е в центъра на политическия спор и е в положение да препъне политическата и институционалната система на Републиката, показват от ГЕРБ-СДС.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР