Депутати от ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) и

...
Депутати от ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) и
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлагат домашното насилие в интимна връзка да влезе в закона

Депутати от ГЕРБ , “Продължаваме смяната - Демократична България ” ( ПП-ДБ ) и Движение за права и свободи оферират насилието сред сътрудници в “интимна връзка ” да се счита за домашно принуждение. Законопроектът е импортиран за разглеждане в Народното събрание в отговор на в Стара Загора, за което е упрекнат някогашният ѝ другар.

Сега жертвите на принуждение, които нямат подписан брак с насилника си и не живеят на фамилни начала с него, нямат право на специфична отбрана. Техните случаи не се преглеждат от закона като домашно принуждение.

Ако препоръчаните промени се одобряват, това ще се промени и потърпевшите в такива обстановки ще имат право на спомагателна отбрана, а закононарушенията, осъществени против тях в изискванията на домашно принуждение, ще се санкционират по-тежко.

“По този метод се попълня една празнина във връзка с забележителна група лица, които са в интимни в действителност връзки, без значение дали споделят едно домакинство ”, написа в претекстовете към законопроекта.

Организации за отбрана на правата на дамите приканват от години да се одобряват такива промени, само че това до момента не се случи. Парламентът одобри последните промени в Закона за отбрана от домашното принуждение. В тях няма текстове, които да плануват специфична отбрана за жертвите, когато те са в “интимна връзка ” с насилниците си.

Темата за този пропуск в закона беше повдигната и след убийството на 32-годишната Кристина Благоева, за което беше упрекнат някогашният ѝ другар. Законът не признава случаи като този за домашно принуждение, тъй като потърпевшата не е живяла “в фамилна връзка или във фактическо съпружеско общуване ” с обвинявания.

Случаят на потърпевшата 18-годишна жена в Стара Загора също не се признава от закона за домашно принуждение.

Сега обаче депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи оферират такива промени. Това се случва след началото на лятната почивка на Народното събрание. По информация на обаче народните представители ще пресечен почивката си и ще проведат изключително съвещание на Комисията по правни въпроси в четвъртък, а в понеделник ще има пленарно съвещание.

Очаква се да бъдат разисквани и законови промени, които плануват по-тежки санкции за причиняване на лека и междинна телесна щета. Този план за промени в Наказателния кодекс също е импортиран от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Текстовете плануват до 8 години затвор за междинна телесна щета, вместо до 6 години, както е в този момент. За лека телесна щета се планува затвор до 2 години и санкция от 500 до 1000 лв., както и отпадане на опцията да се постанова пробация.

По-рано във вторник омбудсманът Диана Ковачева също заяви, че ще предложи промени в Наказателния кодекс. Предложенията ѝ включват въвеждане на нов състав на закононарушение, който се състои в действия, унижаващи човешкото достолепие посредством причиняване на физическа болежка или страдалчество.

Предложенията за законодатлни промени са в отговор на случай на принуждение против 18-годишна жена в Стара Загора, обезобразена с макетен нож. За нападението е упрекнат някогашният другар на потърпевшата Георги Георгиев, който.

Случаят е от края на юни, само че той стана обществен след репортаж на Нова телевизия от 28 юли. След като за насилието се разбра, обвиненият за нападението, беше му повдигнато второ обвиняване, а прокуратурата назначи нова съдебномедицинска експертиза, която да документира характера на пострадванията на потърпевшата жена.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР