Депутати от ГЕРБ искат с промени в Наказателния кодекс да

...
Депутати от ГЕРБ искат с промени в Наказателния кодекс да
Коментари Харесай

Депутати от ГЕРБ искат за нелегални превози да се влиза в затвора

Депутати от ГЕРБ желаят с промени в Наказателния кодекс да се криминализира незаконния публичен транспорт на пасажери и за него да се влиза в пандиза. Законопроектът е импортиран на 6 февруари, а под него са се подписали 15 депутати от партията на Бойко Борисов.

Искането за ограничението на незаконните транспорти беше едно от изискванията на автобусните превозвачи, с цел да не провеждат народен митинг, какъвто беше плануван за 13 януари. С цел справяне с казуса неотдавна депутатите одобриха промени в Закона за автомобилните транспорти.

Новият член 234 година, който се предлага да бъде основан в Наказателния кодекс, планува причинителите на незаконен публичен транспорт на пасажери да бъдат наказвани със затвор от три до пет години, като се конфискува и транспортното средство, с което е осъществен той. При състояние, че от това са породени обилни вреди, лишаването от независимост може да е от пет до 10 години, като се дължи и санкция от 5000 до 10 000 лева

Като претекст за желаните промени в Наказателен кодекс се показва, че инкриминирането на нерегламентирания транспорт на пасажери е неотложно, защото той не може да бъде спрян с плануваните административни наказания. Депутатите показват също, че незаконният транспорт води до вреда на фиска, пасажерите и конкуренцията.

Като мотив вносителите акцентират още, че закононарушения по наказателния кодекс " са други дейности, засягащи по подобен метод характерни икономически браншове като сеч на дърва без нужните разрешителни, ловуване без ловджийски билет, горене на боклуци и други ". Депутатите от ГЕРБ акцентират също, че с криминализирането на противозаконния публичен транспорт на пасажери ще докара и до запазване на човешкия живот, който се намира в заплаха при превозитебез съответните документи.

Вносителите на проектозакона считат още, че с измененията ще се реализира бързо, трайно и несъмнено прекратяване на незаконния транспорт на пасажери. Те означават, че по този начин нареченото споделено пътешестване ще остане отвън обсега на поправката, защото при нето не са налице предпоставки за реализиране на публичен транспорт на пасажери по смисъла на Закона за автомобилните транспорти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР