Депутати от Европейския парламент предлагат иззетите руски финанси и активи

...
Депутати от Европейския парламент предлагат иззетите руски финанси и активи
Коментари Харесай

Евродепутати предлагат замразените руски милиарди да се използват в помощ на Украйна

Депутати от Европейския парламент оферират конфискуваните съветски финанси и активи на стойност от близо 300 милиарда $ да бъдат употребявани за финансиране на украинската войска и възобновяване на страната. Това се споделя в писмо изпратено до висшия представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел, оповестява Euractiv.

Писмото, подписано от 73 евродепутати, се отнася за руски златни и валутни запаси и активи в разнообразни страни, като Съединени американски щати - където са конфискувани към 100 милиарда $.

Въпреки че съществуват спънки пред пренасочването на активите, поддържниците на самодейността считат, че " еднообразно заслужено е и държавните активи на Русия да бъдат посветени за поддръжка на жертвите на експанзията на Путин ".

" Международната общественост би трябвало да вземе като модел италианското законодателство за битка с мафията, което планува наново потребление на активи, иззети от глобени лица ", споделя италианският евродепутат Фабио Масимо Касталдо, представен от Euractiv. Той еи  един от основателите на писмото.

В него се прецизира, че солидарността на Европа с украинските бежанци и волята за предложение на хуманна протекция, предоставена от Директивата за краткотрайната протекция, може да възлиза на до 40 милиарда евро за всички държави-членки на Европейски Съюз единствено през 2022 година

Евродепутатите настояват Европейската комисия да показа незабавно законодателно предложение, " позволяващо преразпределянето на благосъстоянията на Путин, с цел да се отбрани и възвърне Украйна “. 

През април украинското държавно управление оцени разноските за възобновяване след войната на минимум 600 милиарда $. 

По-рано ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показа проект за възобновяване на Украйна. Подробности за това какво ще включва пакетът не бяха оповестени в детайли, само че беше ясно, че страните от Европейски Съюз ще би трябвало да допринесат за него.

В изявление за " Financial Times " висшият представител на Европейски Съюз по въпросите за сигурността и външните работи Жозеп Борел сподели, че би подкрепил сходни дейности. 

" Парите са в нашия джоб, и някой би трябвало да ми изясни за какво е добре да вършим това за парите от Афганистан, само че не и за тези от Русия ", разяснява Борел. Препратката му е във връзка дейностите на Съединени американски щати, които иззеха милиарди долари, принадлежащи на Афганистанската централна банка, и частично ги употребяват в битката с тероризма и филантропичната помощ за страната. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР