Депутати от ДБ предлагат законодателни промени, с които пристанищният терминал

...
Депутати от ДБ предлагат законодателни промени, с които пристанищният терминал
Коментари Харесай

ДБ настоява: Нефтеният терминал “Росенец - на държавата

Депутати от Демократична България оферират законодателни промени, с които пристанищният терминал “Росенец ” да продължи да обработва постъпващия нефт, само че няма да се управлява от “Лукойл ”, а от страната.

Депутати от Демократична България оферират законодателни промени, с които пристанищният терминал “Росенец ” да продължи да обработва постъпващия нефт, само че няма да се управлява от “Лукойл ”, а от страната.

Концесията на пристанище “Росенец ” да може да бъде прекъсната неотложно и нефтеният пристанищен терминал да бъде лишен от “Лукойл ” и да се върне на страната. Такова предложение са внесли в Народно събрание Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Мартин Димитров от “Демократична България ”. Промените се прибавят сред двете четения в законопроекта на Движение за права и свободи, с който се не разрешава износът на горива, създадени от рафинерията на “Лукойл ” в Бургас, в случай че са от съветски петрол.

Законопроектът планува месец след влизането на закона в действие държавното управление да бъде задължено да приключи концесията.

На процедура от “Демократична България ” упорстват да се промени законът по този начин, че и в бъдеще да не се разпореждат концесии на обекти от сериозната инфраструктура, засягащи петрол и нефтопродукти, създадени от съветски недопечен нефт, а актуалните да се прекратят.

В момента терминалът е предан на концесия на “Лукойл Нефтохим ”, а на 6 октомври м. година служебният кабинет удължи концесията с 24 година до 2046 година

Още при започване на новата сесия на 48-ото национално заседание съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов приканва от името на обединението служебното държавно управление да употребява глобите против Русия, с цел да се преразгледа концесията на “Росенец ”. В средата на ноември служебният вицепремиер Христо Алексиев сподели по време на блицконтрол, че в случай че това стане, горивата ще нарастнат. Алексиев беше безапелационен, че все още решение за спиране на концесията би провокирало нарушение на естествената работа на “Нефтохим ”, недостиг на пазара на горива и повишение на цените.

Според Алексиев концесията не е удължавана, а е поискана дерогация. “Водени са диалози за повишение на концесионните хонорари вероятно. Това решение е в ръцете на постоянно държавно управление, което постоянно може да изтегли дерогацията и да приключи контракта, понасяйки следствията, до които води това ”, съобщи той пред депутатите.

По думите му при преустановяване на концесията щяло да има съществени искове против България като да вземем за пример за възобновяване на направените към този момент вложения. Страната ни щяла да се лиши и от спомагателни инвестиции от към 25 млн. евро и доходи от концесионни такси в размер на близо 23 млн. евро.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР