Депутати от БСП внесоха днес проект на решение, с което

...
Депутати от БСП внесоха днес проект на решение, с което
Коментари Харесай

БСП форсира искането за имунитета на Борисов - внесе проект НС да реши

Депутати от Българска социалистическа партия внесоха през днешния ден план на решение, с което Народното събрание да се произнесе за поискания имунитет на Бойко Борисов. Заявка, че левицата ще внесе плана направи малко по-рано денем лидерката на партията Корнелия Нинова. Мотивът: основният прокурор изиска имунитета на водача на ГЕРБ поради така наречен Барселонагейт, само че откакто Борисов отхвърли непринудено да го даде, би трябвало пленарната зала да реши. Междувременно Гешев внесе стотици страници 

" След като те нищо не вършат, откакто той самичък няма доблестта да си го даде, ръководителят на Народното събрание и другите тупат топката, ние поемаме самодейността ", уточни Нинова в коридорите на Народното събрание. И добави: " Целта е да се извърши законът. Петдневния период изтече и никой нищо не прави. Целта е да дадем опция на господин Борисов да потвърди думите си, че е почтен по тези каузи. Няма да стане, в случай че не си смъкна имунитета и няма транспарантен и почтен развой. "

В левицата гледали " негативно " на концепциите специфични комисии в Народното събрание да гледат всеки желан имунитет, който не е добвоволно даден, преди да се произнесе болшинството. " Тази комисия да тупа топката шест месеца до момента в който изпере Борисов, изтъквам ", уточни Нинова, визирайки публикуваните записи от Националния съвет на " Продължаваме промяната ", на който се разисква имунитетът на Борисов. Става въпрос за лансираната от съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов концепция да се вземе образец от практиката на Европейския парламент, където комисия заседава (но не шест, а два месеца засяга Иванов) преди да се пристъпи към решение за рухване или опазване на отбраната на съответния евродепутат.

Тази концепция идва в подтекста на задействалия се Иван Гешев след поисканата му от ГЕРБ и ПП-ДБ оставка - против депутати от двете обединения, в това число водачите Борисов и Кирил Петков. И то откакто дълго време прокуратурата не можеше да преведе от испански език един документ по " Барселонагейт ".

" Сигурно е защитна теза от тяхна страна ", счита Нинова във връзка с изказванията на ГЕРБ, ПП-ДБ, че става въпрос за напън от негова страна с настояването на имунитети. - " Гешев търпи доста упреци през годините, същият основен прокурор през тези години ги пазеше тези хора ", добави.

Според парламентарния устав, в случай че народен представител не е дал непринудено имунитета си, настояването на основния прокурор и приложените към него данни се преглеждат от Народното събрание, което се произнася с решение не по-рано от 5 дни след постъпване на настояването. При поискване и явяване националният представител се изслушва от Народното събрание.

В случая това за Борисов беше импортирано на 2 юни. Видимо е опоменато " не по-рано от 5 дни ", а не " не по-късно ", тъй че думите на Нинова " петдневният период изтече " на процедура са неправилни, краен период няма. Отделно, парламентарната процедура от края на 90-те години насам е основаването на анкетна комисия, която се занимава с искане за събаряне на имунитет, който не е непринудено даден от депутата. Днес лидерката на Българска социалистическа партия призна за тази процедура, в левицата се били срещнали с нея, само че: 

" Тези комисии са създавани със период сред три и седем дни ", уточни тя.

По думите й въпреки импортираните от Гешев документи по " Барселонагейт " (около 600 страници по депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев) не са с гриф секретно, народните представители нямали достъп до тях. Наложило се от Българска социалистическа партия да желаят от ръководителя Росен Желязков позволение, с цел да се срещнат с документите. Оказало се, че единствено Нинова и Георги Свиленски, подписали настояването до Желязков, имали позволение да ги четат. Останалите не.

" Това е супер странна, ненормална и нетрадиционна процедура ", заключи Нинова.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР