Депутати от БСП са бити пред Паметника на Съветската армия.

...
Депутати от БСП са бити пред Паметника на Съветската армия.
Коментари Харесай

Демонтират Паметника на Съветската армия на фона на протест, напрежение и ранен депутат

Депутати от Българска социалистическа партия са бити пред Паметника на Съветската войска. Това заяви в Народното събрание водачът на социалистите Корнелия Нинова, съобщи БНР.

" В момента пред Паметника на Съветската войска бият депутати. Мои депутати се намират в болница сега със сцепени ръце и ние умуваме за единството на нацията и за това какво бъдеще чертаем на България. Сигурно всеки от вас има своя позиция за Паметника на Съветската войска. Нашата е, че всеки монумент е парченце от историята на България ".

От думите ѝ стана ясно, че е потърпевш депутатът Георги Свиленски. Свиленски се е опитал да премине загражданията, с цел да стигне до монумента, в следствие се е стигнало до съприкосновение със служител на Областната администрация. При случая е пострадала ръката на депутата. " Човек от регионалната администрация е бутнал оградата към Паметника на Съветската войска съзнателно и силово върху Георги Свиленски, и в този момент той е с разрязана ръка ", твърди Нинова. От УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ " прецизираха, че раната му е обработена и той е освободен.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия съобщи пред публицистите, че дружно с негови сътрудници е бил по-рано през днешния ден, към 11 ч., пред Паметника на руската войска, откакто са били известени, че текат някакви дейности. " Заместник-областият шеф беше отвътре на оградата, ние бяхме от външната страна. Полицията ни оказа подпомагане да влезем до оградата и през входа, където и предишният път влизахме. Заместик-областният шеф сподели, че нямаме право да влизаме, единствено той има право на достъп ", изясни той.

По думите на Свиленски шеф на дирекция в регионалната администрация се е хвърлил върху оградата, тя се е стоварва върху него. " Нарани ми ръката. Не е сериозна контузията – лека телесна щета. Подал съм тъжба в полицията, извадил съм здравно, оттук насетне този човек, за мен към този момент незнаен, за полицията, допускам, е прочут, ще си понесе съответните отговорности ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия.
 Orlov Most Bgnes Снимка: БГНЕС
Протестът пред Паметника на Съветската войска в центъра на София стартира в 13:00 часа. Демонстрацията е проведена от Българска социалистическа партия против демонтирането на фигури на монумента, чийто старт бе даден тази заран. Полицейското наличие на място е засилено, а работата по демонтажа към момента не е почнала. Към 13:30 часа протестиращи блокираха придвижването на Орлов мост. 

В осъществяване на писмо на регионалния шеф на София –град, от Столична дирекция на вътрешните работи са подхванати превантивни дейности за непрекъснато застраховане на региона към Паметника на Съветската войска , в това число на служащите и строителна машинизация. Обособен е периметър и са построени контролно- пропускателни пунктове на алеите, водещи към паметника, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

С оглед сигурността на преминаващите, от Столична дирекция на вътрешните работи молят за отбягване на обособения периметър.

За да защитят паметника на Съветската войска депутатите от Българска социалистическа партия, отидоха на среща с премиера Николай Денков. Според социалистите има нов проект за бъдещето на паметника- не да бъде демонтиран и изместен, а да бъде нарязан. 

Около 19:00 ч. във вторник демонтажът на Паметника на Съветската войска, отрязаха с флекс най-високата фигура на монумента.
 Pametnik Demontaj FB Снимка: Facebook, Етюд-и-те на София
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР