Депутати от 48-ото Народно събрание се обявиха в подкрепа на

...
Депутати от 48-ото Народно събрание се обявиха в подкрепа на
Коментари Харесай

Депутати искат промени в Закона за домашното насилие

Депутати от 48-ото Народно заседание се оповестиха в поддръжка на бързото приемане на промени в Закона за отбрана от домашното принуждение. Законодателните промени могат да бъдат признати до месец, считат Илина Мутафчиева („ Демократична България “, ДБ), Калина Константинова („ Продължаваме Прoмяната “, ПП), Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС), Цветан Енчев (ДПС) и Явор Божанков. Те споделиха своето мнение по време на конгрес, отдаден на политики и дейности за битка с насилието над дами.

Събитието е проведено от Българския фонд за дамите и Българската платформа към Европейското женско лоби. Участие в него взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В настоящето Народно заседание има два законопроекта за промени в Закона за отбрана от домашното принуждение – на „ Българска социалистическа партия за България “ и на Демократична България, които внесоха предложенията, направени от кабинета „ Петков “.

Между две седмици и един месец е изцяло задоволително време да се създадат промените, счита Калина Константинова. Според Илина Мутафчиева е допустимо доникъде на януари следващата година измененията да бъдат факт. За период от един месец се разгласи и Цветан Енчев, който уточни, че има забележки по законопроекта на Демократична България, само че и че препоръчаните законодателни промени са стъпка напред. Христо Терзийски увери, че ще приказва с ръководителя на Комисията по правни въпроси – Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) да приоритизира законопроекта в дневния ред на комисията.

Калина Константинова и Илина Мутафчиева показаха някогашния правосъден министър и настоящ народен представител от Демократична България Надежда Йорданова, като мотора на правенето на законодателните промени. Те увериха, че тематиката е приоритет и за двете парламентарни групи – Политическа партия и Демократична България. Константинова сподели, че няма опрощение за какво от юли месец, когато предходното държавно управление е внесло промените в закона, до момента не са направени измененията.

Според Константинова у нас липсва цялостна хоризонтална политика, която да усъвършенства процеса по справяне с казуса с насилието над дами и домашното принуждение. Тя конкретизира, че в законопроекта се планува основаването на указател, както и Национален съвет за предварителна защита и отбрана.

Илина Мутафчиева счита, че би трябвало да се подсигурява сложна помощ към жертвите и децата. Тя засегна тематиката, че с изключение на персонално и обществено, казусът има и икономическо изражение, тъй като жертвите на принуждение мъчно се осъществят на пазара на труда. В тази връзка Илиана Балабанова, ръководител на Българската платформа към Европейско женско лоби, уточни, че по данни на Европейския институт за тъждество сред половете цената на насилието, учредено на пола, в Европейския съюз възлиза на 366 милиарда евро годишно.

Проблемът не е в това да спрем насилието, а в това то въобще да не съществува, разяснява Цветан Енчев.

Омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че ще бъде в Народното събрание, когато тематиката влезе за разискване, и ще поддържа измененията. Ще упорствам за повсеместен метод, увери тя.

Домашното принуждение не е обстановка, която може да бъде „ преборена “ с административни ограничения, разяснява омбудсманът. Тя сподели, че би трябвало да се акцентира на ограничения, които да имат разубедителен темперамент. Омбудсманът се надява на политическа воля, с цел да се гласоподават предстоящите законодателни промени.

Заместник-министърът на правораздаването Юлия Ковачева съобщи, че като цяло предлаганите промени касаят разширение на предмета на обсега на Закона за отбрана от домашното принуждение. По думите й се цели ускорение на наказателното произвеждане по тези случаи. Регламентира се бърза и ефикасна отбрана, както и задължението на страната да организира непрекъсната политика в тази сфера, уточни също заместник-министърът. От бюджета на Министерството на правораздаването са избрани 450 хиляди лева, които са за дотации за организации с нестопанска цел по Закона за отбрана от домашното принуждение.

По време на полемиката беше разясниха и тематиката за Истанбулската спогодба, Конвенция 190 за унищожаване на насилието и издевателството в региона на труда. Участниците във форума засегнаха и казуса със половата корист над деца и ранните бракове. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР