Депутати на Има такъв народ“, които се отцепиха от партията,

...
Депутати на Има такъв народ“, които се отцепиха от партията,
Коментари Харесай

Не за всичко и не на всяка цена. Отцепилите се депутати от ИТН ще оказват само частична подкрепа на коалицията


Депутати на „ ИТН “, които се отделиха от партията, няма да се прикрепят към никоя от другите парламентарни групи, само че ще поддържат „ Продължаваме промяната “ отчасти.

Стоянов е един от петимата депутати от Има Такъв Народ, които дружно с министъра на спорта в оставка Радостин Василев оповестиха в понеделник, че и напущат партията му.

„ Спекулациите са, че ще се присъединим или към „ Демократична България “, или към „ Продължаваме Промяната “. Н ие няма да се присъединим към никого. Ние ще гласуваме рационални решения. Нашата най-главна цел е да няма избори, да не хвърляме страната в четвърти избори. За някои неща ще ги поддържаме, само че не за всичко и не непременно “, сподели Стоянова във вторник в Студио България.

Той сподели още, че не е бил убеждаван от представители на „ Продължаваме промяната “ и не се е срещал с Кирил Петков. Решението да напусне партията на Слави Трифонов е взел самичък, тъй като счита, че водачът на групировката не е спазил обещанията, които му е дал.

Аз му споделих: „ господин Трифонов, аз пристигам, с цел да премахнем статуквото, ГЕРБ, модела на ръководство. Затова пристигам. Ако ми обещаете, че това ще го създадем, стискаме си ръцете, което за мен е повече от контракт “. Той ми даде обещание, само че с последните си дейности, които направи през последните две седмици, аз съм сигурен, че той не беше почтен тогава с мен или в случай че тогава е бил, след това е станал подобен.

Като народен представител Стоянов е спазвал „ партийна дисциплинираност “ при гласувания в Народното събрание. По думите му ръководителят на Има Такъв Народ Тошко Йорданов е споделил на депутатите от групата да гласоподават „ жалко, само че съдружно “. Така се е стигало до случаи, в които депутати от Има Такъв Народ вкарват оферти в Народното събрание, които по-късно отдръпват или останалите членове на партията не поддържат.

Четете текста на цялото изявление или гледайте видеото.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

-Защо напуснахте обединението и кой ви убеди да го извършите?

-На тоя свят към този момент ги няма хората, които можеха да ме убеждават за жалост. Сам си взимам решенията и самичък си нося отговорност за всичко, което правя. По лично предпочитание напуснах партията на „ ИТН “ и решението го взех в неделя след 7 часа някъде след изявлението на господин Трифонов по Дарик радио.

-Какво Ви накара в неговото изявление да вземете това решение?

-За мен е притеснително признанието на господин Трифонов от 20 години, че е другар с господин Орлин Алексиев. Всички знаем кой е господин Орлин Алексиев. Познавали са се от 20 години. Лошо няма, всички имат другари. Примерно аз имам доста другари, само че знам всеки един от тях с какво се занимава.

-Фактът, че Слави Трифонов сподели, че е другар с Орлин Алексиев и че не знае той с какво се занимава, задоволителен ли е, или Орлин Алексиев въпреки всичко има някакво въздействие в „ ИТН “ (ИТН)?

-Аз не знам какъв брой е огромно въздействието върху „ ИТН “. Аз съм се явявал на кастинг, бях утвърден. След този кастинг има персонална среща с господин Трифонов. Те са общо четири от 2018 година до ден сегашен. И на втората ни среща той ме попита „ За какво идваш при нас? “. Аз му споделих: „ господин Трифонов, аз пристигам, с цел да премахнем статуквото, ГЕРБ, модела на ръководство. Затова пристигам. Ако ми обещаете, че това ще го създадем стискаме си ръцете, което за мен е повече от контракт “. Той ми даде обещание, само че с последните си дейности, които направи през последните две седмици, аз съм сигурен, че той не беше почтен тогава с мен или в случай че тогава е бил, след това е станал подобен.

-Според Вас Слави Трифонов в този момент се е отметнал от обещанията си, по този начин ли?

-Щяхме да чегъртаме ГЕРБ. За 7 месеца кого? Говоря за нашите министерства – за Министерство на регионалното развитие. Към Министерство на регионалното развитие спадат ВиК, ДНСК, АПИ, БГТОЛ. Аз съм регионален координатор на Русе. Поискаха ми CV-та за тези длъжности, за шефове на тези компании. Почти за всяка служба съм дал по 2 или 3, с цел да може да се избере. Читави хора, с цел да нямаме калинки, образовани, с езици, със стаж. Не харесаха нито една кандидатура от 15.

-Това вербуване не е ли част от остарелия модел, обвързван с ГЕРБ, който желаете да чегъртате.

-Ние вкарваме чисти хора, читави. Те са ревизират. Аз хората, които ги давам, те се ревизират, има 2-3 инспекции, до момента в който стигнат. Но отговорът на зам. министъра и на министъра беше…

-Гроздан Караджов ли?

-Да и на Диляна Пешева. „ В Русе мога да Ви кажа обстановката по какъв начин стои. Все сме имали читави експерти във ВиК. И в АПИ, но такова нещо сме нямали. Те са национално благосъстояние. “ И освен в Русе, такива отговори са получили във Видин, Враца, Плевен, на всички места са специалист до специалиста.

-Да се върнем към част от обвиняванията от през вчерашния ден. Имало ли е срещи сред Вас, Радостин Василев, другите четирима депутати и Кирил Петков?

-Аз не съм се срещал с други хора. Моето решение го взех вечерта в неделя към 7 часа. Имаме група на народните представители и трябваше да отидем на среща с господин Трифонов, като се чудихме дали да бъде в 7 или 8 на другия ден. Първо, Иво Атанасов написа, че няма да отиде и аргументите. И аз разбрах, че нещо става. Вторият беше Георги Георгиев . Аз бях третият. Четвъртият след мен беше [Николай] Радулов . Аз написах на мен Орлин Алексиев не ми е другар. Това написах.

-Не сте провеждал срещи с Кирил Петков, с други хора от „ Продължаваме промяната?

-Не. А с „ Продължаваме промяната “ сме се виждали всекидневно по работа, само че в никакъв случай не са ме питали „ Вие какво ще извършите? “.

-Не са Ви предложили нищо?

-Не. Аз желая да уточня малко по отношение на измяната. Говоря съответно за проф. (Николай) Радулов и за Руди (Радостин) Василев. Проф. Радулов да бъде упрекван в изменничество, в ламтеж за постове е неуместно, тъй като той беше определен за народен представител в 45-ото Народно заседание, само че се отхвърли. И то го помолиха да се откаже, с цел да влезе един човек на … кой?

-Не знам. Вие кажете.

-На Орлин Алексиев . Човекът на Орлин Алексиев е трябвало да влезе, по тази причина е трябвало да се откаже Радулов. Това го разбрах по-късно. Аз знаех, че той се отхвърля, само че не знаех поради кого.

-Защо чак в този момент Вие се противопоставяте на тази политика в „ ИТН “?

-Това решение, което се взима не е непринудено. Това решение, което се взима, не е непринудено. 6-7 души намерено недоволстваха по време на парламентарни групи, които организираме ежеседмично, всеки вторник. И тези неща се споделяха. И отговорите бяха „ страшни експерти имаме, тук не би трябвало да работим, с цел да не създадем нещо, да не объркаме “.

-За случая, който последно споменахте.

-За господин Радулов това го разбрах по-късно. Знаех, че той се отхвърля, бях изумен, само че тъй като ми споделиха, че той се отхвърля поради партията, с цел да станат по-добре нещата, това ми стигаше. Той беше правилен човек, в действителност той се отхвърли в името на партията. Такъв човек не може да бъде изменник. Отделно той беше номиниран за Министерство на вътрешните работи министър. И стана огромна олелия и с цел да няма напрежение сред възможното бъдещо държавно управление, господин Радулов отново се отхвърли. Този човек не може да ми споделят, че е изменник. Това са обстоятелства, които станаха в близкото минало.

-Казахте, че тезата на Има Такъв Народ за овакантяване на ръководещата коалиция поради Северна Македония е подправена. Вие самият споменахте Орлин Алексиев, който е обвързван с ГЕРБ, някогашен член на Столичния общински съвет. Коя обаче е същинската причина?

-Комплексно е. Аз Ви задавам следната догадка. Вие сте, да кажем, Слави Трифонов . Представете си го за миг. И казвате страната няма пари. Всичко е под нулата. Обаче ти желая 4 милиарда евро. Как? Откъде?

-Значи съгласно Вас и това не е правилно?

-Ако няма пари, от кое място ще вземат 4 милиарда евро? Значи едната от двете тези е лъжлива. Или няма пари, или има 4 милиарда. Мисля, че това е логиката.

-Казахте преди този момент, че е имало проблеми във взимането на решения в партията. На Вас било ли Ви е спускано нещо от горната страна? От кого? И дал своя вот ли сте срещу Вашата воля?

-Гласувал съм. Тошко (Йорданов) споделя „ Гласувайте жалко, само че съдружно “. Например, доста постоянно някой от нашите депутати вкарва някакво предложение, което би трябвало да се гласоподава и или след това отдръпва или не го поддържаме след това. Ние гласуваме срещу нашия човек, който е вкарал законопроект или предложение за смяна.

-Каква е задачата на това?

-Не мога да Ви кажа.

-А Вие тогава за какво сте дали своят вот по този метод?

-За да сме съдружни сътрудници.

-Заради партийната дисциплинираност или заради…

-Да, може да се каже, че поради партийната дисциплинираност. Аз по принцип съм порядъчен. Не съм капризен отвън Народното събрание.

-Как ще се работи оттук насетне? Оставате ли в Народното събрание, ще се присъедините ли към друга парламентарна група?

-Спекулациите са, че ще се присъединим или към Демократична България или към Политическа партия. Ние няма да се присъединим към никого. Ние ще гласуваме рационални решения. Нашата най-главна цел е да няма избори, да не хвърляме страната в четвърти избори.

-Това не значи ли поддържане на държавното управление на Кирил Петков?

За някои неща ще ги поддържаме, само че не за всичко и не за всяка цена.

-След като през вчерашния ден излязохте, имало ли е някакъв контакт от Трифонов, Йорданов, Балабанов?

-Не, не е имало. Тези приказки, че с джипове са ни карали по офиси на Слави не са правилни. Нас не са.
 Защо се разпадна Има Такъв Народ? Чуйте диалога с депутата Светлин Стоянов, журналистката Емилия Милчева и политолога Милен Любенов  please wait от The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР