Депутати и симпатизанти на ГЕРБ се събраха на протест срещу

...
Депутати и симпатизанти на ГЕРБ се събраха на протест срещу
Коментари Харесай

Поддръжници на ГЕРБ протестират срещу задържането на Бойко Борисов 


Депутати и симпатизанти на ГЕРБ се събраха на митинг против ареста на водача на партията Бойко Борисов. Това е първият митинг на партията, откогато тя е в съпротива, съобщи Българска национална телевизия.
Протестът пред Министерски съвет протече спокойно. Пред симпатизантите се изрекоха депутати от парламентарната група. Чуха се апели за предварителни избори, оставка на кабинета, само че главното искане е неотложно освобождение на Борисов.

„Днес е денят, в който всички демократично мислещи хора, споделят стоп полицейщината. Днес е денят, в който ГЕРБ е тук, с цел да съобщи, че смешници, пияници, дамаджани и всевъзможни други популисти, бруталисти, нямат място в ръководството на България“, сподели Десислава Атанасова – ръководител на ПГ на ГЕРБ.

„В България към този момент има тирания, ето го диктаторът. Оставка. А това е началникът на щаба на диктатора. Оставка“, сподели Костадин Ангелов. „Всъщност всичко това е кулминационната точка на тази експанзия към членове и симпатизанти на ГЕРБ“, сподели Цвета Караянчева.

Движението в региона е блокирано. Пред постройката има засилено полицейско наличие. Към 11.15 часа митингът се реалокира пред Министерство на вътрешните работи, откъдето протестиращите потеглиха към постройката на Народното събрание. Площадът в този час е блокиран.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е арестуван за 24 часа. Той прекара нощта в ГДНП. По-късно следва да бъде разпитан.

По-рано сутринта митинг имаше и пред Главна дирекция „Национална полиция“, където е арестуван Борисов. Сред присъстващите можеха да се видят Томислав Дончев, Данаил Кирилов, Христо Терзийски и членове от младежката организация на партията.

Пиарът на партията Никола Николов съобщи, че сътрудници от цялата страна пътуват към София. Решението на Изпълнителната комисия от през вчерашния ден е „да притеглим оптимален брой членове, симпатизанти и жители, на които им пука за демокрацията в тази държава“ да се причислят към митинг, които провеждат към 9.30 пред постройката на Министерски съвет.

Николов дефинира случилото се като „брутална политическа принуда, подхваната от ръководещите в страната – Кирил Петков, Бойко Рашков – противозаконни арести, задържания“.

Каза още, че никой не знае това арест ли е какво е? Задържането на Борисов нощес по мрачно му наподобява на „шумкарските номера на БКП“.

Попита още за какво този арест е откакто основният европейски прокурор Лаура Кьовеши си потегли от България. Попита дали тя има ангажименти с Кирил Петков. Николов удостовери още, че Севдалина Арнаудова също е арестувана.

Зам-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев съобщи: „Целта на това, което се случва е хората да се опасяват, да не задават въпроси и наш дълг като политици и жители е да покажем, че не ние страх“.

Определи протичащото се като драматургия и е определено тъкмо времето с визитата на Кьовеши у нас.

Не чака обвинявания и счита, че това е зле проведено и зле скалъпено. „Проблемите не се вземат решение, когато се прибере в ареста водачът на опозицията“, сподели той.

Фактът, че не е било поискано позволение от съд, приказва за това, че няма каквито и да е доказателства. Това коментори пред Българска национална телевизия депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева.

„Целият този цирк цели да отклони публичното внимание от значителните и значими тематики в България и от некомпетентността и хаотичността на това държавното управление, което съществува без всякаква идеологическа основа. Аз като правист и като жител, смятайки че живеем в демократична и правова страна, не мога да допускам какво се случва. Не приказваме за Бойко Борисов, а приказваме за водача на най-голямата опозиционна партия в България. Това е невиждано и съм сигурна, че ще има необятен отзив в Европа“, съобщи Каназирева.

Тя изясни, че правилото на необходимост се ползва при тежки закононарушения, а в тази ситуация не може да става дума за такава.

„Сигналът е от декември, месеци обратно. Бойко Борисов е тук, всекидневно е пред всички нас и пред медиите. Тоест няма никакъв риск да не бъде открит и разпитан, както се е случило декември по този сигнал. Няма нови обстоятелства и условия. Единственото нещо по това дело е разпитът на министър-председателя и най-странното е, че се пуска прессъобщение от Министерство на вътрешните работи преди тези дейности да бъдат подхванати и се пуска пост от министър-председателя. В коя естествена страна орган на изпълнителната власт подрежда някой да бъде арестуван“, добави Дани Каназирева.

Адвокатът на Борисов Менко Менков съобщи късно нощес, че не става въпрос за следствие по еврофондове, а за следствие по сигнал на БОЕЦ, който е подаден в прокуратурата през декември предходната година. По това следствие първи е разпитан министър председателят Кирил Петков.

Сред арестуваните е и някогашният финансов министър Владислав Горанов. Очаква се такива дейности да бъдат направени против Севдалина Арнаудова.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР