Депутати експресно приеха поправки в Закона за Държавна агенция Разузнаване“

...
Депутати експресно приеха поправки в Закона за Държавна агенция Разузнаване“
Коментари Харесай

След първо четене: Ново разузнавателно звено ще се справя с хибридни атаки, колите на ДАР със сини лампи

Депутати експресно одобриха ремонти в Закона за Държавна организация „ Разузнаване “ (ДАР) на първо четене, с което разпоредиха на спецслужбата да събира информация за „ хибридни офанзиви и за асиметрични опасности и закани “. Промените бяха импортирани от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “.
Управляващите обаче по този начин и не обясниха какво включват в тази обща фраза . В законопроекта не беше записан никакъв текст, който ясно да дефинира какво значи „ хибридна офанзива “ или „ асиметрична опасност “.
Промените обгръщат и други закони – за ДАНС, за противодействието на тероризма, за придвижването по пътищата, за електронните известия, които, по открилата се порочна законодателна традиция, се вършат през преходните и заключителните разпореждания на законопроекта. Сред поправките е и предлагането за основаването на междуведомствено контратерористично звено, ситуирано в ДАР.
Колите на Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) и работа " Военна информация " (военното разузнаване) ще могат да употребяват сини буркани на пътя и ще имат специфичен режим на придвижване , плануват още измененията.
Специалният режим на деяние за ДАР и " Военна информация " е нужен за да се обезпечи сигурността при превозване на оперативни колета, съдържащи разследваща информация, както и при транспорт на разследващи лица от партньорски служби, написа в претекстовете на вносителите.
След измененията, чиновниците на ДАНС към този момент ще могат да правят инспекции за определяне на идентичност на разположение в случаите на задържането му , осъществяване на изявление, предизвестие, приканване на жители и формиране на административно-наказателно произвеждане, гласи различен текст, с който пък се трансформира закона за ДАНС. Досега при задържане чиновниците на организацията е трябвало да викат органите на Министерство на вътрешните работи, с цел да се откри дадена идентичност.
Служител на ДАР ще може да бъде краткотрайно отхвърлен от служба, в случай че му бъде лишен или отхвърлен достъп до класифицирана информация , а длъжността му изисква това, гласи друга смяна в закона. Заплатата за интервала на отстраняването му му продължава да тече през този интервал.
Променят се и условията за назначение на инспектори за попречване на спор на ползи в организацията - към този момент ще се изисква 3-годишен стаж в организацията, а не 5, както до момента.
Дава се опция на шефа на ДАР да дефинира какви да са медицинските и психическите условия за назначение на чиновници. Досега те са били като за работа с армията. А с изключение на ВМА и Правителствена болница право да правят проучванията към този момент ще имат и други лечебни заведения.
Със закона се разписва, че държавните чиновници под прикритие към този момент не могат да употребяват лечебните заведения и санаториумите на МО и Министерство на вътрешните работи.
При уволняване, овакантяване или пенсиониране разузнавачите отново ще получават обезщетение, само че единствено в случай че са работили най-малко 3 година в службата. То ще е в размер на 10 заплати.
След овакантяване на организацията чиновниците няма да могат да контактуват с лица, станали им известни при осъществяване на оперативно-разузнавателна активност без позволение на шефа на ДАР и ще подписват и декларация за това.
Разисквания
В късия спор, провел се в пленарната зала, въпросът въобще не беше обиден. В рецензиите си опозицията в лицето на Българска социалистическа партия се концентрира върху това, че измененията се преглеждат едвам седмица откакто са импортирани, без да са извършени задълбочени разисквания с присъединяване на представители на службата. „ Законопроекти, импортирани от левицата, чакат по една година “, оплака се соцдепутатът Иван Иванов.
Той заподозря, че тази интензивност на сътрудници от ръководещото болшинство ” се вършат за “да се откри място на избран човек за избрана работа ”. “ Дали не се прави опит за очистване на Военното разузнване и включването му в ДАНС . Имаме ли мнение на Военно разузнаване? Нямаме ”, сподели Иванов.
От Българска социалистическа партия още веднъж обърнаха внимание на болшинството от ГЕРБ, че с преходни и заключителни разпореждания се трансформират редица други закони.
Вносителят – депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, който управлява парламентарната комисия за надзор над спецслужбите, сопнато упрекна социалистите, че се държат като в „ детска градина “. Той добави, че всички служби са осведомени и са дали мненията си, в това число и Военното разузнаване
„ От тази естрада сме слушали да приказва с поучителен звук един различен наставник на господин Лазаров, който приключи трагично и си отпътува. Има нещо работещо в тази страна и това са службите, и сега се прави следващият опит да бъдат спрени да работят “, отвърна му Иванов. Той обаче по този начин и не изясни ясно какво счита, че ръководещите готвят на специфичните ведомствата.
Таско Ерменков от левицата съобщи от трибуната, че не би желал терзанията, които показва Българска социалистическа партия във връзка с предлаганите от болшинството законопроекти, да бъдат квалифицирани като подстрекателство. Според него се основава усещане, че измененията касаят кадрови решения, които са нарочени. Той попита " за какво звеното за контраразузнаване е в ДАР, а не е в ДАНС? "
" Става въпрос за основаване на нови звена. Би могъл Министерски съвет да бъде вносител. Или има нещо, което доста бързо би трябвало да бъде решено кадрово ", разяснява депутатът.
С това дебатът завърши, без даже да бъдат наранени множеството други ремонти, които се вършат със законопроекта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР