Депутати, бивши министри и симпатизанти на ГЕРБ се събраха на

...
Депутати, бивши министри и симпатизанти на ГЕРБ се събраха на
Коментари Харесай

Гледахте на живо в Dir.bg: Протестно шествие на ГЕРБ срещу акцията за задържане на Бойко Борисов

Депутати, някогашни министри и симпатизанти на ГЕРБ се събраха на митинг против задържането на водача Бойко Борисов и другите знакови фрагменти на партията. Dir.bg предава непосредствено от мястото на демонстрацията. На място е нашият кореспондент Елена Бейкова.

Бул. " Цар Освободител " и бул. " Дондуков " са блокирани, полицейското наличие е засилено. Поддръжниците бяха ситуирани в целия " Триъгълник на властта ", само че се насочиха към Министерство на вътрешните работи. Малко по-късно митингът се нарежда пред парадния вход на Народното събрание. Там те желаеха разпускането на Народното събрание и нови предварителни парламентарни избори.

" Всеки ден оттук насетне ще работим за рухването на това държавно управление, разпускането на 47-ото Народно заседание и предварителни парламентарни избори ", съобщи националният представител от ГЕРБ Тома Биков.

След това депутатите и симпатизантите се насочиха към " Националната полиция ".

Протестиращите упорстват Борисов да бъде освободен неотложно, обвинявайки управлението на Министерство на вътрешните работи в полицейски произвол.

 Снимка: BulFoto

Сред тях могат да се отличат Томислав Дончев, Христо Терзийски. Цвета Караянчева, Десислава Атанасова, Екатерина Захариева, кметът на Пловдив Здравко Димитров и други познати от ГЕРБ лица. Още депутати се придвижиха от Народното събрание към Министерския съвет.

 Снимка: BulFoto

" Ние си докарахме едни неуки хора от Харвард. Тази страна я правихме ние, които живеем тук. Всичко е правено от нашите ръце, новата власт пристигна на готово. Тази безочливост към този момент минава всевъзможни граници ", съобщи някогашният министър на културата Вежди Рашидов.

" Една година Бойко Борисов върви по следствия и дава показания. Едно доказателство против него няма ", сподели още той.

 Снимка: BulFoto

" Да допуснеш да бъде задържан водачът на опозицията е по-трудно да си го представиш, в сравнение с да бъде задържан министър-председателят. Гласът, който би трябвало да задава неуместни въпроси, който би трябвало да намира недостатъци на властта - в ареста. Това народна власт ли е? Днес сме тук, с цел да покажем, че не ни е боязън. Колкото повече ни удрят, толкоз по-силни и повече ще ставаме ", съобщи пред протестиращите заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Според него вчерашният арест на някогашния министър председател Бойко Борисов, който прекара нощта в Главната дирекция " Национална полиция ", е метод за кавга с опозицията. По думите му, Министерство на вътрешните работи се употребява за " тънки политически сметки " от страна на ръководещите.

 Снимка: BulFoto

" Лидерът на опозицията е в ареста. Така ли наподобява съвременна и демократична България, за която младежи претендираха, че ще се борят, че ще донесат смяна и ще донесат западния модел? Донесоха ли ни нещо положително? Виждаме какво се случва, когато властта попадне в едни нелегитимни хора ", взе думата и Георг Георгиев.

Деница Сачева изясни пред протестиращите, че ГЕРБ не се опасява.

" Най-цинично беше изявлението на премиера във Фейсбук, че никой не е над закона, а самият той е нарушил Kонституцията. Тук сме, с цел да кажем, че не ние боязън ", акцентира депутатката.

" Колко е цената на тока, цената на газа, цената на хляба, къде са обезщетенията за компаниите? Всичко ще вършим форсмажор. Оставка ", сподели пред симпатизантите депутатът Костадин Ангелов.

Цвета Караянчева заяви, че членове на ГЕРБ към този момент са разговаряли с европейските институции и чакат поддръжка от тях.

Депутатът Александър Ненков пък напомни вдигнатия пестник на президента Румен Радев от митингите пред лятото на 2020 година.

" Точно когато трябваше да покажем на света, че сме европейска страна, това не се случи. Мен ме е позор, че в този кабинет има министър-председател, който е позор и срам за българската страна, и един президент, който наруши Конституцията и направи всичко допустимо страната да бъде разграничена ", съобщи Ненков.

Малко по-рано проява имаше и пред Главна дирекция " Национална полиция ".

Снощи късно вечерта някогашният министър председател Бойко Борисов беше изведен с полицейска кола от къщата си в Банкя. Преди това в дома му имаше обиск. Борисов е арестуван за 24 часа.

Вижте всички фотоси

Сред арестуваните са още някогашният министър на финансите Владислав Горанов и някогашният началник на държавната осведомителна работа Севделина Арнаудова.



Очаквайте детайлности!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР