Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов обяви, че формацията му предлага

...
Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов обяви, че формацията му предлага
Коментари Харесай

Без по-лека присъда за признаване на предумишлено убийство, предлагат депутати

Депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов разгласи, че групировката му предлага промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Идеята им идва след жестокото ликвидиране на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе. Те оферират съкратеното правосъдно произвеждане да не се ползва при предумишлените убийства и тежката телесна щета.

Веселинов изясни, че в закон това е съществувало в закона преди години, само че след това е отпаднало. " Сега причинителите на най- тежкото допустимо закононарушение и посягане имат законовата малка врата да получат доста милостиво наказване ", каза той.

Става дума за това, че съкратеното правосъдно произвеждане причинителите на предумишлени убийства се признават за отговорни и на това съображение получават по-леки присъди. Според депутата по този начин се накърнява възприятието за правдивост на обществото. " Един загрубял палач получава 15 години, излиза и убива. Кой има вяра тогава, че съдът е обективен ", добави националният представител. 

Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ са имали същото предложение и в предходното Народно заседание,  когато те бяха част от коалиция " Патриотичен фронт ". Тогава главен вносител на текстовете още веднъж е бил Искрен Веселинов, те обаче по този начин и не са били прегледани в пленарната зала. Сега Веселинов ще предложи новата коалиция, която към този момент включва и " Атака " и е с ново име - " Обединени патриоти ", още веднъж ще внесе този законопроект.

" С ГЕРБ не сме го разискали. Ще го обсъдим в „ Обединени патриоти “ и по-късно ще приказваме с ГЕРБ ", каза Веселинов. От най-голямата партия разясниха концепцията още преди Вътрешна македонска революционна организация да са я разискали с тях. " Всяка смяна, която е за по-добрата правдивост, ваги ще бъде подкрепяна. Това е наше обвързване ", разяснява ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обаче акцентира, че би трябвало да има огромна прецизност  при всяка смяна на законодателството. 

" И в сегашния миг, когато имаме задоволително годни доказателства и има осъществено тежко закононарушение, причинителят може да понесе най-тежката суровост на закона . Може да бъде с неоправдателна присъда, която да подхожда на осъщественото от него действие ", сподели още Цветанов.

Според БСП в предлагането на Вътрешна македонска революционна организация може би има аргумент . " Но би трябвало да се прочетат текстовете, които се оферират, с цел да изкажем мнение ", обяви социалистът Пенчо Милков.

Управляващи и съпротива разясниха и убийството на Маринова, следствието на случая и какво би трябвало да се направи, с цел да се обезпечи сигурността на хората. 

" В Русе напрежението е доста съществено, контузията е доста дълбока. Бденията и дейностите в памет на Виктория са трогателни и сърцераздирателни ", разяснява депутатът от левицата Крум Зарков. Според него станалото демонстрира, че би трябвало да се подхващат доста дейности по предварителна защита, по осветлението, по наличието на полицията в Русе.

" Отговорът постоянно е предварителна защита. Наказанията също имат превантивна цел. Създава се процедура да реагираме в следствие, завишавайки наказванията или правейки процедурни промени на сходни чудовищни дейности. Това единствено по себе си няма да способства за по-сигурната среда, за по-качественото правосъдие ", сподели Зарков.

" Трябва да поздравим полицията за разкриването на убийството в Русе и да се простим за всички подозрения, които имаше ", разяснява Тома Биков от ГЕРБ. Той разяснява, че отсега нататък страната би трябвало да направи каквото може, за да се обезпечи оптималната сигурност и откриване на убийствата, като това в Русе.

" Наистина би трябвало да се реши до каква степен може да се помогне и от кое място стартира моментът, в който може да се навреди. Това са доста съществени неща и ще бъдат разисквани. Със сигурност и полицейското наличие е значимо. За страдание, такива случаи са ставали преди и ще се стават и отсега нататък. Има един %, може би дребен, който е с безусловно психипатични настройки. Каквато и предварителна защита да се направи ще има такива хора. Не желая да заплаща хората, само че индивидът е организиран по този начин, за жалост “, добави Биков.

Цветанов пък се обърна към Българска социалистическа партия с думите:

" Не знам по какъв начин гледате тези експерти, които укорявахте в часовете откакто беше открито, че има жертва. Вие желаете единствено да рушите и да създавате напрежение в обществото и това под една или друга форма не ви прави чест. Това е ваше право и профилът ви на държание, откогато имате настоящия си ръководител. Решете си казуса във вестник " Дума ".

Той също благодари на служителите на реда, следователите и прокурорите за денонощния им труд. " Убийството в Русе е тежко, брутално, закононарушение, за което всеки един може единствено да замълчи и да остави експертите да си свършат работата ", сподели Цветанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР