Депутатът от ПП-ДБ - Манол Пейков, поде поредната си кауза.

...
Депутатът от ПП-ДБ - Манол Пейков, поде поредната си кауза.
Коментари Харесай

Манол Пейков с нова кауза - украински детски хирург да може да оперира у нас

Депутатът от ПП-ДБ - Манол Пейков, поде следващата си идея. Този път тя е, с цел да се поддържа украински хирург, чиито умения вместо да използваме у нас - неглижираме. Издателят написа следното във Facebook:

Скъпи другари –

Това е доктор Игор Прохоров. Родом е от Харков, Украйна, само че живее в Пловдив от началото на войната.

В родния си град Д-р Прохоров е работил като детски хирург в Областна детска болница. В Украйна той е доктор висша категория – най-високата степен в тяхното законодателство.

Детската хиругия е тясна специалост, в България тези експерти са доста малцина. В Пловдив са по-малко от пръстите на едната ръка.

Само че доктор Прохоров няма право да упражнява специалността си тук, без да е легализирал и приравнил дипломата си и да е взел изискваните от държавната ни администрация изпити.

Затова, до момента в който живее в общежитието " Втори дом ”, той работи като болногледач (!!) в общинска болница.

Уви, на този стадий България остава една от дребното страни, които не са спазили рекомендацията на Европейската комисия за бързо признание на дипломите на основни служащи – каквито са медицинските експерти и учителите – в изискванията на боен спор в Украйна.

Д-р Прохоров към този момент е минал е курс по български език и е в процедура по приравняване на дипломата си.

Но в България тази процедура продължава да е дълга, комплицирана и скъпа, а българската страна (поне засега) по никакъв метод не поддържа (или улеснява) този развой.

Д-р Прохоров би трябвало самичък да си обезпечи образователните материали и да съчетава нископлатена работа с подготовката и пътуванията за изпитите.

В неговото състояние понастоящем се намират десетки украински лекари и сестри: с изключение на доктор Прохоров, с мен (до момента) са се свързали още 30 медицински експерти, които се намират в сходна обстановка.

Разходите по процедурата за заверка и признание на техните дипломи са (приблизително) по 750 лв. на човек.

С две думи: бих желал да насочва към вас зов да помогнем на доктор Прохоров и неговите сътрудници час по-скоро да станат част от системата на българското опазване на здравето – което толкоз се нуждае от качествени фрагменти! – и, вместо да прахосват скъпия си опит и познания, най-накрая да стартират да лекуват пациенти в България.

Необходимата сума за 30-имата лекари и медицински сестри, които са приключили курса по български език и са подготвени да стартират процедурата по признание на дипломите, е 22,500 лв. (30 души * 750 лв).

Ако съберем по-малко – ще подкрепим част от тях. Ако ли пък надминем нужната сума – ще създадем фонд, от който да се възползват и други медицински експерти в бъдеще.

Можете да подкрепите доктор Прохоров и сътрудниците му на познатата ви сметка:

Фондация " Манол Пейков и другари "

Търговска банка Д АД

IBAN: BG09DEMI92405000310141

или PayPal: [email protected]

Основание: Подкрепа за доктор Прохоров и сътрудниците му

Благодаря ви от все сърце за съпричастието и шерването!

П.П.

Добре зная, че някои от вас сигурно ще си кажат: ами нали си народен представител – би трябвало единствено да натиснеш едно копче, с цел да промениш нещата.

Само дето – уви! – нещата не стоят тъкмо по този начин.

Повечето от десетките (да не кажа стотици!) борби за промени в законодателството, които ни се постанова да водим, с цел да превърнем България в по-нормално място за живот (напомням, че имаме постоянно държавно управление едвам от два месеца!), са комплицирани, тежки и извънредно времеемки – а нежното ни парламентарно " болшинство " надалеч не постоянно сработва.

Така че – до момента в който събираме тези средства на частен, дарителски принцип – тържествено ви давам обещание, че парламентарната ни група ще продължава интензивно да работи, с цел да ускорим, облекчим и поевтиним процеса по консолидиране на украинските бежанци в България – а аз персонално ще ви държа в течение за възможните спънки и постигнатите резултати. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР