Депутатът от парламента на Казахстан – Мажалиса Азамат Абилдаев беше

...
Депутатът от парламента на Казахстан – Мажалиса Азамат Абилдаев беше
Коментари Харесай

Изгониха от парламента на Казахстан депутат, подкрепил Путин и войната в Украйна - Свят

Депутатът от Народното събрание на Казахстан – Мажалиса Азамат Абилдаев беше изпъден от най-висшия законодателен орган на страната със скандал поради изказвания, че поддържа войната в Украйна, че украинците са нацисти и, че президентът на Русия Владимир Путин е прав да ги нападне, заяви телеграфната организация Казтаг.

Отстраняването на Абилдаев от Народното събрание е допустимо според казахското законодателство по решение на партията, която го е издигнала за народен представител. „ Във връзка с признатото разпореждане на Националния съвет на публичното обединяване „ Демократична партия на Казахстан Ак Жол “ № 1 от 19 януари 2023 година да бъде приета загубата на пълномощията на народен представител от Мажалиса на Азамат Рахтамович Абилдаев “, се споделя в решението на централната изборна комисия на Казахстан.

Преди това в изявление за „ Радио Азаттик “ Абилдаев направи изказване, че поддържа Владимир Путин и нахлуването на Русия в Украйна. По думите му украинските водачи са нацисти, а украинскя народ до лятото ще арестува президента Володимир Зеленски и ще го съобщи на съд. На фона на последвалия скандал депутатът беше изключен първо от партията си.
Изгонването на депутата от Мажалиса става безусловно в последния ден от съществуването на 7-ия парламент на Казахстан, който беше разхлабен. Значението му обаче е алегорично и демонстрира политиката на публична Астана към съветската политика във връзка с Украйна.

Изгоненият парламентарист се включи незабавно в съветската агитация и разгласи в изявление за съветския „ Спутник “, че в Казахстан върви същата политическа технология, по която русофобията била тръгнала и в Украйна. „ Без Русия Казахстан няма да издържи дълго “, съобщи Абилдаев.

Депутатът нямало да се кандидатира за новите избори, тъй като в този момент прехамхването му било демонстративно, щял да се върне на село и да пасе крави, тъй като е селскостопански служащ. От септември 2021 година Абилдаев е началник на борда на Съюза на месопроизводителите в Казахстан.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР