Депутатът от Изправи се, ние идваме Николай Хаджигенов обяви, че

...
Депутатът от Изправи се, ние идваме Николай Хаджигенов обяви, че
Коментари Харесай

Хаджигенов сезира Кьовеши за българската европрокурорка


Депутатът от " Изправи се, ние идваме " Николай Хаджигенов разгласи, че приготвя писмо до европейския основен прокурор Лаура Кьовеши по отношение на дейностите на прокурор Вероника Трифонова.

Трифонова бе посочена от вътрешния министър Бойко Рашков като прокурора, който е прекратил преписката за полицейското принуждение против жители на 10 юли предходната година. Впоследствие Вероника Трифонова е издигната за делегиран прокурор в европейската прокуратура, ръководена от Кьовеши, намомня Банкеръ.

По-рано европрокурорката съобщи, че Рашков е изнесъл неточни данни, защото тя е отговаряла за три сигнала за полицейско принуждение - за едно от потърпевшите лица има формирано досъдебно произвеждане, а за другите двама преписките са прекъснати, тъй като са отказали да дадат показания.

„ Като прокурор в Софийска районна прокуратура следих кореспонденция, обвързвана с непозволени дейности на полицейски чиновници, осъществени на 10.07.2020 година в гр. София, до колоните на Министерски съвет, във връзка с три лица - Е.М., Ц.Ц. и А.Н. След преценка на материалите по преписката на 13.11.2020 година съм образувала досъдебно произвеждане за закононарушение по чл.131, алинея 1, т. 2, вр. член 130, алинея 2 от Наказателен кодекс – причиняване на лека телесна щета на едно от лицата (Е.М.) от полицейски орган при осъществяване на службата му. Възложила съм следствието на Следствения отдел при СГП, което продължава и към сегашния миг. По отношение на другите двама протестиращи - Ц.Ц. и А.Н., съм постановила отвод от формиране на досъдебно произвеждане заради неналичието на задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент по отношение на тях. Отделно от това следва да се уточни, че в хода на осъществената инспекция тези лица са отказали да се явят, както в Дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи, по този начин и пред наблюдаващия прокурор с оглед предоставяне на сведения за изясняване на фактическата конюнктура по случая. Двамата са отказали и документално да дадат пояснения. Макар и инспекцията по случая да не е осъществена по сигнал на засегнатите лица, дубликат от постановлението за отвод е изпратен на Ц.Ц. и А.Н., с цел да могат да упражнят правото си да го апелират, което те не са създали “, се споделя в нейна позиция, изпратена до медиите.

В отговор Хаджигенов, който като юрист съставлява петима от потърпевшите по време на антиправителствените митинги на 10 юли предходната година, съобщи пред bTV, че неговите клиенти са отказали да дадат показания на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата поради тактика на отбраната:

„ Думите на прокурор Трифонова илюстрират по един превъзходен метод безобразието на българската прокуратура – не били дали показания потърпевшите. Ако ги бяха умъртвили, отново ли щяха да го прекратят? Очевидно прокурор Трифонова е гледала записа... Прецених, че няма да окажем подпомагане на никой и някой ден, като има опция – ще се надигнем пред същинското правораздаване. Надявам се този ден да пристигна скоро “.

Прокуратурата против Рашков и в отбрана на Трифонова

Междувременно, Софийската районна прокуратура излезе с позиция против Бойко Рашков. Магистратите остро се опълчват на отправените от служебния министър на вътрешните работи внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на правосъдната власт, показаха и от СРП.

" Вероника Трифонова е определена за европейски делегиран прокурор след сполучливо издържана конкурсна процедура пред Висшия правосъден съвет (ВСС), последвана от утвърждение и от Колежа на европейските прокурори. Изявленията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание са казус и груба интервенция в работата на самостоятелната правосъдна власт и са в прорез с конституционно открития принцип за разделяне на управляващите. В тази връзка Софийска районна прокуратура ще сезира Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет по реда на Механизма за обществена реакция при положение на засягане на независимостта и положителното име на прокурори и следователи. За актуалната позиция СРП ще уведоми и Народното събрание, Президента на Република България, Европейския парламент, Европейската комисия, Европейската прокуратура, Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските прокурори ", декларират от Софийската районна прокуратура.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР