Депутатът от ИТН и единствена номинация за гуверньор Любомир Каримански

...
Депутатът от ИТН и единствена номинация за гуверньор Любомир Каримански
Коментари Харесай

БНБ остана без нов гуверньор: НС отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански

Депутатът от Има Такъв Народ и единствена номинация за гуверньор Любомир Каримански няма да оглави Българска национална банка (БНБ). Решението на депутатите от 47-то Народно заседание пристигна след над 3 часа диспути.

Народните представители гласоподаваха с 59 гласа за, 36 срещу, 140 " въздържали се " . ГЕРБ гласоподаваха въздържали се, Движение за права и свободи и " Възраждане " не гласоподаваха.

По време на дебатите за гуверньор на Българска народна банка, ръководителят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски съобщи, че е сложна задачата на опозицията - нямало по какъв начин да обяснят за какво ще поддържат претендента на Има Такъв Народ за гуверньор на националната банка Любомир Каримански. Това било ясно преди 27 дни, когато процедурите за избор на нов началник на Българска народна банка почнали, подсети Свиленски.

Вие ще подкрепите претендента на парламентарната група, която ви назова джипко бибитков, уточни Свиленски, визирайки парламентарната група на Има Такъв Народ.
 Изборът на началник на Българска народна банка в ръцете на опозицията
Изборът на началник на Българска народна банка в ръцете на опозицията

Има Такъв Народ остават част от обединението

Александър Иванов от ГЕРБ отговори на Свиленски. Нямате време, настоящето ръководство изтикаха и проблемите на ръководството да се вземат решение в пленарна зала. Управляващите доста комфортно трансферират управническите проблеми в Народното събрание. Щом Политическа партия били А тимът на България, значи мислили другите от обединението за Б тима, заяде се Александър Иванов.

Радомир Чолаков добави, че през днешния ден ще се окаже добър ден за българската народна власт. Той за първи път чул от болшинството думата " извинявай ", " да се внимава с думите, тъй като са тежки ". Не би трябвало да се приказва за покупко-продажби и за сделки, прикани Чолаков сътрудниците си. Българска народна банка е носещият темел и партиите в болшинството би трябвало да спрат да вършат покупко-продажби, да търгуват. Ние не се занимаваме с търговия на дребно, а с ръководството на страната. Партиите на болшинството е добре да спрат да приказват за това, че търгуват и в идващите месеци и години е би трябвало да се разберем кое не се продава, настоя Чолаков.

По думите му, до момента в който депутатите не се схванат кое не се продава нямало да има съгласие. Българска народна банка е едно от нещата, което не се продава - нито като пост, конструкция и функционалности. Нека спрем да вършим покупко-продажби за темелите на държавността, прикани депутатът от ГЕРБ.
 Какви са пълномощията на шефа на Българска народна банка?
Какви са пълномощията на шефа на Българска народна банка?

За какво са кандидатурите и битката

Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи, че въвеждането на еврото не зависи от Българска народна банка и от шефа на Българска народна банка. Ако се вкара еврото, ще стане тук от Народното събрание, уточни Цонев. Новият шеф на Българска народна банка няма нищо общо с еврото, тъй че вие сте самостоятелни да вземете решение. Въвеждането на еврото не зависи от шефа и Българска народна банка, а от залата, когато му пристигна времето, безапелационен бе Цонев. Според него Иво Прокопиев желае Българска народна банка и това вредяло на страната. Ако няма единна кандидатура опозицията, шефът на Българска народна банка ще зависи от избора на опозицията - ГЕРБ и Движение за права и свободи. Сегашният шеф на Българска народна банка кого го избра? Избраха го ГЕРБ и Движение за права и свободи, безапелационен бе Цонев.

Според Цонев мандатът на бъдещия шеф на Българска народна банка ще прескочи най-малко няколко пъти мандата на актуалните шеф.

Искрен Митев от " Продължаваме промяната " съобщи, че няма да се извинява за празни изказвания и кухи обиди, само че за постовете и институциите стоят хора. Той си пожела депутатите да запазят достолепието, човешкото в себе си в постовете и институциите, които пазят.
 Какъв би трябвало да е шефът на Българска народна банка?
Какъв би трябвало да е шефът на Българска народна банка?

Управителят на Централната банка би трябвало да е първокласен финансово-икономически универсал

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ също взе думата. Заставам зад всяка една дума, която съм споделил, само че подмятания. Хубаво е да си мерим приказките, като от ПГ на Има Такъв Народ и Демократична България си мерят приказките, внимават какво споделят, изясни депутатът. След този ден отново би трябвало да продължим да бъде ръководеща коалиция. Намеци са договорка от Има Такъв Народ и партия от опозицията са отвратителни неистини, разкритикува Йорданов.

" Ако обичате дано запазим междукоалиционно да внимаваме какво приказваме ", прикани Тошко Йорданов.

Той се обърна към Свиленски, че е емблематичен представител на комунистическата партия, в този момент Българска социалистическа партия. В съдружното съглашение няма написано съглашение за общи кандидатури, а има написано съглашение за полагане на общи старания за лъчение на общи кандидатури. Мерете си приказките, тъй като както гласоподава опозицията никой нищо не може да ѝ каже, тъй като сами се докарахме дотук, сподели Йорданов.

Виктория Василева от Има Такъв Народ очаквала процедурата за избор на нов шеф на Българска народна банка да се трансформира в празненство по парламентаризъм. Превърнахме избора в една елементарна политическа оргия, отсече Василева. Нея не я напуща аналогията за това, което се случва с легендата за кутията на Пандора.

Станислав Балабанов предложи да се удължи времето на Народното събрание до привършване на първа точка от дневния ред на законодателния орган - гласоподаване на нов шеф на Българска народна банка. Той желае да се организира чуването на външния министър Теодора Генчовска и по-късно да се организира парламентарен надзор. Депутатите одобриха предлагането на депутата от Има Такъв Народ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР