Депутатът от Има такъв народ Станислав Балабанов в интервю за

...
Депутатът от Има такъв народ Станислав Балабанов в интервю за
Коментари Харесай

Балабанов: Няма как да допуснем държавата да продължи да бъде управлявана от Асен Василев

Депутатът от " ИТН " Станислав Балабанов в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " (бел. ред. изявлението е извършено на 25.05.2023 г.)

Политиката в страната ни е много нестабилна. Като имаме поради, че политическата рецесия се характеризира главно със своята предсказуемост, по какъв начин вие и вашата партия гледате на протичащото се у нас? 

Ами със позор да ви кажа, тъй като като български жител, като общество позволяваме още веднъж да се подиграват и да ни лъжат непосредствено в очите. Защо ви го споделям? Защото в този момент може да си кажете: " Е, те приказват по този начин, тъй като примерно съставляват някакви част от обществото “ – не, виждате какво се случва в Народното събрание към този момент кой подред парламент в последните две години.

В момента сме на прага на едно новосформирано държавно управление на лъжата и на алчността, по едно и също време комбинирано, тъй като едните бяха основани с концепцията да отстранен другите, арестуваха Бойко Борисов преди една година и се възмущаваха по какъв начин основният прокурор им пречи, с цел да го вкарат в пандиза, в този момент ще ръководят с Бойко Борисов и най-вероятно ще го пазят от основния прокурор, с цел да не го вкара. От другата страна Бойко Борисов говореше, че това се политически дилетанти, имам предвид " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “, че с тяхната финансова политика и изключително дейностите на Асен Василев като финансов министър е основният провинен за това инфлацията да е толкоз висока в България, финансовата рецесия да е толкоз дълбока в страна, и виждаме по какъв начин сега двете партии имат подготвеност да ръководят, ами са договорили и политически кабинет, макар апелите на една по-голяма част от парламентарните групи в този парламент, които предлагахме, в това число и ние, по-скоро експертен профил и експертно държавно управление, равно отдалечено политическо, с цел да извади страна от рецесията.

Срамувам се да ви кажа право, тъй като с лека ръка " Продължаваме промяната “ излъгаха над 600 000 българи, които се подлъгаха да гласоподават за тях, и резултатите няма да са хубави. 

Вашият водач Слави Трифонов сподели, че " сте на страната на отвратените, а не на страната на отвратителните “.  

Точно по този начин, на страната на отвратените сме, тъй като отвратителните се събраха, какво да ви кажа. " ИТН “ в тази обстановка ще бъде безусловно съпротива на това, което се случва, тъй като в този момент ние няма по какъв начин да допуснем страната да продължи да бъде ръководена от Асен Василев, тъй като няма какво да се лъжем, учен Денков, който стана учен до момента в който беше народен представител, а министърпредседателската му функционалност в бъдеще е единствено фасада – действителният министър-председател съгласно мен ще бъде Асен Василев, и това е безусловно рисково за страната като резултати, ще бъде срутено съгласно мен доста бързо. 

Г-н Балабанов, казвате, че ще бъдете изрично съпротива, само че когато и законопроектите, и управническите решения са вследствие на доста взаимни отстъпки, както оповестиха от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната “ - " Демократична България “, няма ли да е доста мъчно да бъдете една съпротива, която да ги нападна?  

В това Народно заседание има в действителност значими неща, които би трябвало да се случват. На първо място, несъмнено, е бюджетът на страната. Сега обаче с подобен предстоящ финансов министър аз не съм уверен, че този бюджет ще бъде добре изработен и препоръчан. Така че " ИТН “, и ние като народни представители в този парламент ще реализираме надзор и ще гледаме, и ще търсим дявола в детайлите, тъй като всяко едно изречение в един законопроект може вместо в интерес на обществото да го тласне в интерес на тези, които го приготвят, с цел да се облагодетелстват от него. Тоест действителен добър бюджет – да, само че популистки, ляв, комунистически бюджет – не, несъмнено. Защото още повече ще се задълбочи рецесията. От друга страна правосъдна промяна – да, само че преодоляване на примерно регулатори, като КПКОНПИ и подобен вид органи, с концепция да бъдат превърнати в бухалка – не. Разбира се, законодателство по План за възобновяване и резистентност – да. Така че има значими неща, които " ИТН “ ще поддържа единствено в случай че са в интерес на българските жители. За всичко друго ние ви осведомяваме навреме, с цел да знаете истината.  

Важни неща които да бъдат в интерес на българското общество. Г-н Балабанов, формулата за кабинет с втория мандат и с ротационен министър председател. Ще употребяват ли съгласно вас този втори мандат, този интервал, с цел да се сведат до най-малко неподходящите резултати, които могат да зародят, или в противен случай, очаквате обстановката у нас да се утежни? 

Първо, разновидността ротация на министър председатели за мен е противоконституционен в границите на нашата парламентарна народна власт. Това е безспорна нелепост на елементарен език и е някакъв ход, контрактуван единствено и единствено, в името на това: дружно ще управляваме, обаче ще споделяме на хората, че ние нямаме нищо общо с другите, в полза на това общество нещата да се развиват. Това са цялостни нелепости, споделям ви, давам ви образец и на вас, като мои сътрудници публицисти, да им задавате тези въпроси и да ги питате. Когато дойдат вторите девет месеца, хипотетично да предположим, че първият мандат там, първите девет месеца на акад. Денков завършват и идва времето за втория министър председател. Това не значи директна промяна.

А първо подаване на оставка.

Да, единият подава оставка, идва и се избира другия. Подавайки оставка акад. Денков, би трябвало дружно с него да подаде оставка цялото държавно управление, т.е. това минава през една комплицирана процедура в Народното събрание, след което по Конституция още веднъж президентът връчва мандата на първата политическа мощ, която издига за министър-председател хипотетично госпожа Габриел, и тогава би трябвало да има нов определен състав на Министерски съвет. Не е просто единият подава оставка и идва другият, а цялото държавно управление пада и би трябвало да се избере нов. Въобще, това ще е един доста комплициран развой и не знам изобщо ще се стигне ли до него, в случай че подобен формат издържи въобще. Така че мъртвородена е тази концепция и дори се забавляваме с някои от сътрудниците. Казват, че това са две разнообразни бременности, от които няма да се роди нищо хубаво за България. 

Различни бременности? 

Да, от които в действителност няма да произтече и да се роди нищо хубаво за България, а в противен случай. Така че ще забележим в действителност какво се случи. Сложен е процесът, не е лек и в действителност е на ръба на Конституцията. Не знам за какво продължаваме като общество – аз не, несъмнено, в персонално качество, само че сигурен съм, че има хора, които може и да се заловен на следващата въдица. 

Г-н Балабанов, виждаме какво се случва и по другите върхове на страната – войната в прокуратурата. Там до какво съгласно вас ще докара всичко това? 

Ами какво да ви кажа, това, което наблюдавахме в последните дни от страна на основния прокурор, потвърждава, че в действителност в последните години у нас не е имало самостоятелност на управляващите. Напротив, работили са в безспорна взаимозависимост правосъдна власт с изпълнителна, със законодателна, което не е принцип в Българската конституция. Друг е въпросът за какво чак в този момент господин Гешев стартира да приказва, а три години мълчеше и ги пазеше същите тези, против които през днешния ден въстава по този метод. Това е негов проблем. Тук казусът не е индивидът, т.е. елементарно може да се смени един и да се сложи на неговото място различен. Важно е да намерим сили да реформираме системата като такава, тъй като една система, в случай че разрешава на индивида да се изявява по този метод и хипотетично да бъде подвластен и следен от други сили, до нищо няма да я докараме, тъй като хубаво, този образец – махаме Гешев, слагаме Пешев.

Дайте да реформираме тази система, с цел да не позволяваме повече такива неща да се случват, и да забележим дали ще има воля. Ето образец за конституционно болшинство. Ако има смисъл тази промяната да се извърви до дъно, ще я извървим, само че единствено в случай че има смисъл. Ако няма и тези, бъдещите управляваш имат за цел да го махнат просто, с цел да си сложат нов комфортен за тях човек, няма да стане. 

Какви законодателни стратегии бихте подкрепили вие? 



Реална правосъдна промяна, действителна и практична правосъдна промяна. Бюджет наложително, и то да се надяваме дясноориентиран и по опция добре ревизиран, с цел да не може нито да е зле на обществото, нито да ни вкара в нова дългова серпантина. От друга страна, нужни са закони по така наречен План за възобновяване и резистентност. Разбира се, Законът за домашното принуждение – ето, през днешния ден в пленарна зала те не поддържаха нашия законопроект, на " ИТН “, който за разлика от законопроекта на ГЕРБ и на " Продължаваме промяната “, в действителност се отнасяше към домашното принуждение върху дами, върху мъже, върху подобен вид взаимоотношения и фамилни връзки сред два пола, а не сред 36 пола.

Защото в случай че погледнете законопроекта на ГЕРБ и " Продължаваме промяната “, замаскирано под концепцията за битка против домашно принуждение, са вкарани съвсем всички точки от Истанбулската спогодба – нещо, което ние няма да допуснем да се случи в България. Ако инцидентно го одобряват, ще сезираме Конституционния съд, с цел да може България да излезе със мнение. Никой не може да ни задължи да променим ценностната си система и да изпълняваме някакви неща, които не са ни присъщи като общество. Така че в действителност има практични неща, зад които заставаме, само че има и такива, против които гневно ще се борим. И по тази причина " ИТН “ ще бъде съгласно мен много ярка съпротива на това, което се готви. Сега да забележим дали ще мине, тъй като като виждам, един отстъпник на следващия ден ще дава нова конференция. Как ще наподобяват " Продължаваме промяната “ и по какъв начин ще се усещат с такива представители в техните среди. Така че е забавно при всички положения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР