Депутатът от групата на ГЕРБ-СДС в парламента и заместник-председател на

...
Депутатът от групата на ГЕРБ-СДС в парламента и заместник-председател на
Коментари Харесай

Даниел Митов: Готов съм за поста на външен министър

Депутатът от групата на ГЕРБ-СДС в Народното събрание и заместник-председател на партия ГЕРБ Даниел Митов е подготвен да поеме Министерство на външните работи.

“Служебният министър председател Главчев се обади първо на мен. Консултирах се с Бойко Борисов, получих цялостна поддръжка от него ”. Това съобщи Даниел Митов във връзка номинацията му след поисканата от служебният министър председател рокада в Министерство на външните работи.

  “Аз съм подготвен за поста. Голямото ми отчаяние обаче е от ПП-ДБ. Логиката на техните изявления следва тази на Радев. С измененията в Конституцията, по гледище на ПП-ДБ, служебният кабинет към този момент зависи изцяло от Народното събрание. Премиерът би трябвало да търси поддръжка точно тук ”, разяснява Даниел Митов.

 Борисов: С ПП-ДБ и Движение за права и свободи говорихме по какъв начин ще сме един блок за идващите 10 години България 3 мин. Борисов: С ПП-ДБ и Движение за права и свободи говорихме по какъв начин ще сме един блок за идващите 10 години  Бъчварова за промяната на външния министър: Недопустимо е да променяш позиция в придвижване Тази сутрин 3 мин. Бъчварова за промяната на външния министър: Недопустимо е да променяш позиция в придвижване  Главчев: Ако Радев не се съгласи с предложенията ми, отговорността е негова (ВИДЕО) България 3 мин. Главчев: Ако Радев не се съгласи с предложенията ми, отговорността е негова (ВИДЕО)  Борисов: С ПП-ДБ и Движение за права и свободи говорихме по какъв начин ще сме един блок за идващите 10 години България 3 мин. Борисов: С ПП-ДБ и Движение за права и свободи говорихме по какъв начин ще сме един блок за идващите 10 години  Бъчварова за промяната на външния министър: Недопустимо е да променяш позиция в придвижване Тази сутрин 3 мин. Бъчварова за промяната на външния министър: Недопустимо е да променяш позиция в придвижване  Главчев: Ако Радев не се съгласи с предложенията ми, отговорността е негова (ВИДЕО) България 3 мин. Главчев: Ако Радев не се съгласи с предложенията ми, отговорността е негова (ВИДЕО)

По думите му министър председателят е търсил опция да направи по този начин, че да подсигурява яснa външна политика, опряна на явен проевропейски и проатлантически профил на човек, който сигурно ще следва сходен вид политика.

Според него вместо ПП-ДБ да защитят логиката на измененията в Конституцията, се занимават с това чие е държавното управление.

“Ако президентът се съгласи, ние ще кажем, че ГЕРБ носят отговорността във външно министерство ”, акцентира Даниел Митов.

Депутатът разяснява още, че в случай че се забави назначението на външрен министър, ще се забави подготовката на изборите в чужбина. 

" За президента Румен Радев това ще е тест за неговата геополитическа и външнополитическа ориентировка. Ако президентът не подпише указа, не изпадаме ли в задънена улица? Изпадаме, аз няма по какъв начин да предположа, че Радев няма да извърши конституционните наставления, тъй като те допускат той да утвърди предложенията на служебния министър председател, който носи цялата отговорност ", уточни Даниел Митов.

На 15 април служебният министър председател Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър.  В предлагането до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. 

Като претекстове за персоналната смяна министър-председателят показва нуждата от навременна и виновна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета, от една страна, както и със съдружниците и сътрудниците, от друга.

bTV научи, че координацията сред главата на държавното управление и министъра на външните работи по време на спора и ескалацията на напрежението сред Иран и Израел била сложна. Имало е усложнение и във връзка с координацията на българската позиция по отношение на офанзивата на Иран.

А на 16 април стана ясно, че  Главчев предлага още една лична промяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев  да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните  и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предлагането си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като претекстове за промяната несправяне със служебните отговорности.

На 17 април президентът насочи покана към Димитър Главчев  - да се срещнат в петък и да разясняват предложенията му.

Радев уточни, че те не могат да включват заместник-председатели на политически партии. " Досега аз не съм назначавал такива в длъжностен кабинет “, означи президентът.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР