Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че акад. Николай Денков

...
Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че акад. Николай Денков
Коментари Харесай

Дончев: Не се готвим да сваляме правителството, рискът е то да се самосвали. Денков не е силен премиер

Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев съобщи, че акад. Николай Денков не е мощен министър председател. Той обаче е безапелационен, че партията му няма желание да смъква държавното управление, само че призна, че има риск то да се самосвали.

" Политиците, а не ми се желае да мисля, че и обществото, в последните три години се държим като човек, който обича да се самонаранява. Ние водим диалог по тематики, които нямат никаква връзка с потребностите и действителните проблеми. Да вземем войната на пътищата и неспособността на страната да вкара ред и правдивост. Да вземем проблемите в образованието. Това е първият парламент от три години, който има някакъв модус да се свърши нещо. Дълбоко нямам доверие в технологията, в която всички ще плеснат с ръце и ще се прегърнат. В политиката би трябвало да има и рецензии, и разнообразни гледни точки. По значимите тематики не е належащо всяко нещо да е обект на политическо истеризиране ", сподели той в предаването " Лице в лице " по БТВ.

" Промените в правосъдната система съгласно мен са мечтани и предстоящи от обществото, тъй като то има тежък и изострен недостиг от чувство за правдивост. Дължим им първата крачка в тази посока. Това не може да се трансформира в обект на несъгласия в некоалицията. Има едно безусловно несъмнено предложение и няма да се учудя то да бъде подкрепено от всички в Народното събрание и това е непрекъснатостта на работата на Народното събрание. Всички видяхме какъв брой нехубаво е да има служебно държавно управление, което не може да бъде обект на парламентарен надзор. Замисълът на конституцията е тези служебни кабинети да бъдат по-скоро неполитически, само че това не го видяхме в последните две години ", уточни Дончев.

" Създава се напрежение, което е погрешно, че всички рецесии, които претърпява това държавно управление, някой му ги предизвиква извън. Според мен истината е тъкмо противоположната. Повечето от рецесиите си ги провокира единствено държавното управление. Дали това се дължи на непопулярни решения е дълга тематика на разбор случай по случай. Тук нямам поради единствено " Пирогов ". Когато бе гласувано това държавно управление, аз използвах един израз от механиката - че това е напрегната структура. Има такива структури напрегнато. Те могат да се окажат и по-здрави, обаче в случай че вътрешното напрежение в структурата се окаже прекомерно огромно, структурата може да се счупи. И тук не ме разбирайте погрешно. Колкото и да е мъчно, колкото и аз да съм в положение да го подлагам на критика, това ръководство няма допустима опция. Ако има такава, тя е по-лоша. Ние не се готвим и няма да смъкваме това ръководство. Рискът е то да се самосвали ", уточни той.

" Не бих споделил, че Денков е мощен министър председател. А един министър председател, с изключение на експертен размах, с изключение на дарба да управлява хора, пари и системи би трябвало да води. Да излъчва убеденост минимум във връзка с личните си министри. Какво не прави държавното управление? Може да не ми стигне времето. Има десетки сюжети, свързани в областта на икономическото развиване - привличане на вложения, реиндустриализация на България, тематиката професионално обучение. Темата пазар на труда, тематиката подготовка на работната мощ. Големите тематики - тези които удостоверяват и утвърждават геополитическия ни избор, те се случват в Народното събрание ", изясни Дончев.

" Да си министър и да си на такава позиция значи да работиш 24/7 и това не е в областта на удоволствието. Има време до ротацията. Но за мен с изключение на въпроса кой ще бъде министър председател, ние изискуем извънредно професионален обстоен разбор какво е приключил или не всеки един министър и по какъв начин се оправя ", изясни още депутатът от ГЕРБ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР