Депутатът от ГЕРБ-СДС и шеф на комисията по здравеопазване в

...
Депутатът от ГЕРБ-СДС и шеф на комисията по здравеопазване в
Коментари Харесай

ГЕРБ сезира прокуратурата за престъпления с износа на лекарства

Депутатът от ГЕРБ-СДС и началник на комисията по опазване на здравето в Народно събрание проф. Костадин Ангелов е изпратил отчет на прокуратурата и дали има закононарушения по отношение на изчезналите медикаменти на територията на Република България. Пред публицисти в Народното събрание проф. Ангелов прочете информация от ДАНС по тематиката.

В ДАНС е получена систематизирана и оценена информация за работата на профилираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, като е открито, че нормативната уредба е създадена целеустремено в полза на търговците и не обезпечава ефикасни благоприятни условия за противопоставяне и отбягване на недостиг, изясни той.

Проф. Ангелов уточни, че в резултат на метода на пресмятане на дефицита огромна част от лекарствените артикули, неразрешени за експорт до март 2022 година са отпаднали от СЕСПА, вследствие на което е миропомазан частният търговски интерес за сметка на българския пациент. В тази връзка може да се смята, че нормативната уредба е създадена в полза на търговците и не обезпечава ефикасни благоприятни условия за противопоставяне или отбягване на недостиг. Не е изключена опцията част от количествата лекарства да са налични в складовете на търговците или да са останали единични бройки, което да не регистрира дефицит в системата, макар че в реалност пациентите няма да имат достъп до медикаментите. По този метод се улеснява износът на значими лекарства към държави-членки на Европейски Съюз и трети страни от български търговци на едро. В този резултат се задълбочава дефицитът на избрани лекарства, а това води до облагодетелстване на противозаконни схеми, свързани с източване на средства от бюджета на НЗОК, посочи Ангелов.

По думите му анализът на ДАНС демонстрира, че множеството покупко-продажби на търговците на едро са осъществени с присъединяване на частни сдружения, извършващи доставка на медикаменти, нелегално добити от аптеки или лечебни заведения. Три сдружения, правили експорт на лекарства, включени в забранителния лист, не са изпълнили задължението да поддават данни към СЕСПА, както са се снабдявали с лекарства в резултат на нарушаване на закона. Фирмите са обект на административно-наказателно произвеждане. През част от сдруженията медикаментите минават единствено по документи, с цел да бъде узаконен стоковият оборот. Фирмите не престават да изнасят лекарства, с цел да осъществят облага, което води до значителен дефицит на медикаменти при търговците на дребно, уточни депутатът.

Той посочи, че от ден на ден медикаменти от междинния клас са обект на експорт. Формулата на СЕСПА, която е изменена, се случва през март 2022 година, когато министър на опазването на здравето указва на Изпълнителна организация по медикаментите (ИАЛ) да бъде осъществена смяна на формулата за пресмятане на дефицита в сходство със Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина.

В момента липсват лекарства за диабет, антидиабетични препарати, медикаменти за деца, има проблем и с " Налоксон ". Лично проф. Костадин Ангелов като доктор и някогашен здравен министър не може да си показа какво са изпитали фамилиите, които не са получили значимите медикаменти. " Заболяванията са такива и неналичието на медикаменти слага в заплаха живота на хората ", сподели проф. Ангелов, който се надява, че нито един пациент не е стигнал до най-лошото.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР