Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев се притесни за академичното си

...
Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев се притесни за академичното си
Коментари Харесай

Депутат от ГЕРБ се притесни, че Рашков заплашва научния му труд

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев се тормози за академичното си бъдеще откакто се скара на няколко пъти със силовия министър Бойко Рашков. Народният представител написа докторантура в академията на Министерство на вътрешните работи и възприе като откровена опасност имитация на МВР-шефа.

Не сте в час

Силовият министър бе на съвещание на правната комисия в Народното събрание. Там депутатът изиска да разбере дали Министерство на вътрешните работи ревизира идващите у нас украинци за престъпни прояви. Рашков му отговори, че у нас влизат най-вече дами с деца и добави, че който счита, че може да се вършат по границите инспекции за престъпни прояви на такива хора, " не е в час, отвън учебно заведение е просто ".

Манев отвърна, че приема отговора със " забележително за мен самообладание " и се аргументира, че хората във Варна виждали джипове и даже кортежи на заможни мъже, макар че публично има възбрана мъжкото население да напуща страната.

" Да оставим престъпния контингент, какъв брой вградени разузнавачи от Русия могат да влязат с този поток, в случай че ние в действителност нищо не вършим по тематиката да ги филтрираме ", запита Манов.

С досада Рашков му изясни, че против непознатите сътрудници работи не Министерство на вътрешните работи, а ДАНС, откакто преди този момент същото направи и ръководителят на комисията Атанас Атанасов. Министърът изясни, че има данни, само че не може да ги показа, тъй като става дума за секретна интервенция.

" Той евентуално желае да издаваме държавни секрети. И да кажат: " Разпитваме министъра, той издаде държавни секрети ". Това е може би задачата ", съобщи Рашков.

Ситуацията е комплицирана

Украинското вътрешно министерство е попитало българското Министерство на вътрешните работи дали част от службите му могат да бъдат признати у нас, в случай че се наложи, разбра се още от думите Рашков. Той не посочи дали запитването е било отправено при започване на съветското навлизане или по-скоро.

" Службите в Украйна сега са в много, бих споделил, комплицирана обстановка. Ние даже имаме едно питане от тях, от ведомството, сродно, дали в един миг можем да ги приемем, някои от тях ", съобщи Рашков, само че не се разбра какъв отговор е дала българската страна.

Ще си приказваме като се явя пред комисията

Искри сред двамата прехвърчаха и малко по-късно по време на съвещанието. Министърът бе запитан до каква степен е стигнала работата по измененията в Наказателно-процесуален кодекс, които той анонсира на няколко пъти. Основната цел е с тези текстове да се даде пълномощие на полицията да проверява и събира доказателства и без единодушието на прокурор. В момента единственият метод е делото да стартира по необходимост, без да се желае авансово позволение. Рашков упорства, че това блокира работата на полицията. От ГЕРБ го упрекват, че се пробва да направи " байпас " на прокуратурата, откакто опцията с нетоложност бе употребена при ареста на Бойко Борисов.

В отговор на депутатския въпрос Рашков стартира да споделя по какъв начин прокуратурата бави каузи и не позволява на Министерство на вътрешните работи да арестува обвинени. Той се опита да изясни концепцията на бъдещите промени, само че Манев стартира да подвиква от мястото си.

" Не ме апострофирайте, вие не сте правист и не ги разбирате тия неща. Вие сте един служител на реда от Топлоелектрическа централа " Марица " в Стара Загора. Вие няма да ме учите на право, а още по-малко на развой ", обърна се към него министърът.

След това Манев се ядоса, че Рашков правел внушения, че ГЕРБ са купували гласове, без да има никакви доказателства. Той се скара на Атанасов, че не направлявал министъра, а единствено депутатите от опозицията. Председателят попита дали Рашков има доказателства за платен избор. А министърът съобщи:

" Аз доста се надявам, в случай че приключи с докторантурата си господинът, който с дебелия глас приказва доста настойчиво, тъй като би трябвало човек да има и малко държание депутатско и когато не му е дадена думата, да не пресича другите ".

Манев разчете това като опасност от вътрешния министър, че нямало да успее да приключи докторантурата си в Академията на Министерство на вътрешните работи.

" Моля да бъде маркирано в протокола. Ще си приказваме като се явя пред комисията за моята докторантура ", съобщи депутатът от ГЕРБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР