Депутатът от ДПС Димитър Аврамов е осъден условно по обвинение

...
Депутатът от ДПС Димитър Аврамов е осъден условно по обвинение
Коментари Харесай

Депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда за търговия с влияние

Депутатът от Движение за права и свободи Димитър Аврамов е наказан условно по обвиняване за търговия с въздействие и рушвет, заяви Софийският градски съд (СГС), представен от Българска телеграфна агенция. Присъдата е за период от една година с три години изпитателен период, в който тя може да стане ефикасна, в случай че Аврамов извърши ново закононарушение.

Той беше задържан през лятото на 2012 година и упрекнат, че в тогавашното си качество на народен представител от ГЕРБ е изискал от предприемача Светослав Илчовски 220 000 лева, както и право върху използването на земеделските му земи. Според прокуратурата в подмяна Аврамов е предложил да упражни въздействие над Областната дирекция " Земеделие " във връзка със земите, за които се отпускат дотации.

Според присъдата на Софийски градски съд като помощник на Аврамов е работил Методи Петков, който е наказан на шест месеца условно. Третият обвиняем по случая - Владимир Чернев, е оневинен. Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Софийския апелативен съд (САС).

При първото разглеждане на делото на първа инстанция през 2016 година Аврамов беше оневинен, само че по-късно САС анулира това решение и върна проблема за ново разглеждане.

През 2019 година то потегли наново, само че към този момент в Специализирания углавен съд, който по това време беше способен да съди депутати. След закриването му през 2022 година делото още веднъж беше трансферирано в Софийския градски съд.

Веднага след ареста си през 2012 година Аврамов беше изключен от ГЕРБ, само че след това оглави листата на Движение за права и свободи в Монтана и от този момент непроменяемо е избиран за депутат от придвижването. През последните години имунитетът му няколко пъти беше свалян поради делото за търговия с въздействие.

За последно това, откакто някогашният основен прокурор Иван Гешев загуби политическата поддръжка на ГЕРБ и Движение за права и свободи и след това беше уволнен с решение на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Преди уволнението си Гешев изиска имунитетите на няколко народни представители, измежду които водачът на ГЕРБ, депутатът от партията му, съпредседателят на " Продължаваме промяната ", самостоятелният народен представител, както и от " Възраждане ".

Делата против Борисов и Петков след това бяха прекъснати, по останалите прокуратурата скоро не е огласявала информация за това по какъв начин се развиват.
 Странните избори в най-бедния завършек на Европейския съюз  please wait Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР