Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви в сряда, че се

...
Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви в сряда, че се
Коментари Харесай

Пеевски се оттегля от медиите, прави фондация

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски разгласи в сряда, че се отдръпва от всички печатни медии под негов надзор и ще съобщи ръководството им на фондация, като неговото присъединяване „ ще бъде лимитирано само до финансовото подкрепяне на дейността” ѝ.

Причината за решението на Пеевски е това, че повече от пет месеца Комисията за защита на конкуренцията не се е произнесла по настояването за утвърждение на договорката за придобиването на „ Телеграф Медиа” от „ Ню Имидж Медиа”.

Според народен представител от Движение за права и свободи това закъснение евентуално се дължи на обстоятелството, че става въпрос за договорка със обвързвана с него медия .

„ Не мога да търпя сходен двоен стандарт от страна на държавния регулаторен орган, заради което през днешния ден отдръпнах настояването за утвърждение, като декларирам, че се отхвърлям и от сделката”, декларира Делян Пеевски.

Той показва, че през днешния ден е учредил фондация „ Телеграф”, чиято съществена цел ще е развиването на медийния пазар, повишението на професионализма, морала и обективността в журналистическата специалност, както и битката против подправените вести във всичките им форми.

С оглед на тази цел, в управителния съвет на фондацията ще вземат участие единствено изявени български публицисти , които постоянно намерено са отстоявали истината и не се опасяват да изразят персоналната си позиция”, акцентира Пеевски.

По думите му след регистрацията на фондацията, ще трансферира напълно в нейна изгода собствеността на „ Телеграф Медиа “, а с това и отговорността за издаваните от същото сдружение печатни медии – „ Телеграф “, „ Монитор “, „ Политика “ и „ Меридиан мач “.

Така аз се отдръпвам от дейната издателска активност, която оставям в ръцете на членовете на управителния съвет , като моето присъединяване ще бъде лимитирано само до финансовото подкрепяне на активността на фондацията за постигането на нейните цели “, добавя Пеевски.

„ Мисля, че е извънредно време медийното наличие да бъде ръководено от публицистите, тъй като единствено по този начин би се подсигурила независимостта на медиите. Колко пъти през последните години сме ставали очевидци, по какъв начин чисто медийни мероприятия се трансформират в олигархични срещи, където вместо публицисти виждаме един до друг съмнителни предприемачи, обвинени и подсъдими, както и лица със запорирано от страната имущество?”, пита депутатът от Движение за права и свободи.

„ Това ли е медийната независимост, за която толкоз се приказва и която би трябвало да е барометъра на обществото - вместо търсещи истината публицисти, обвинени и подсъдими олигарси да дефинират публичното мнение и обществения дневен ред, водени само от персоналните си ползи и желанието си за разпра с институции или съперници? “, добавя Пеевски.

Според него, „ олигарсите, които през вчерашния ден участваха в разграбването на националния капитал посредством бандитската приватизация, през днешния ден самодоволно размахват пръст като ментори от последна инстанция , употребявайки медиите си да манипулират и да популяризират подправени новини”.

Делян Пеевски твърди, че същите лица са организирали „ клеветническа кампания” по негов адрес, тъй като медиите му са осветявали „ техните подмолни сделки”.

„ Редакционната политика би трябвало да се дефинира само от действителните събития и публичния интерес, а не от олигархични медийни кръгове. Само по този начин българските медии ще могат да се освободят от всевъзможни зависимости и ще бъдат свободни – този път освен на думи, а страната ни няма да заема нежелано място по медийна независимост “, счита Делян Пеевски.

Пеевски със закон за транспарантни медии

България на 111-о място по независимост на словото, Македония преди нас

Без диспути: Депутатите одобриха закона на Пеевски за КТБ

Защо името Пеевски скара Радев и Борисов

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР