Депутатът от ДПС Делян Пеевски критикува Асен Василев. Това става

...
Депутатът от ДПС Делян Пеевски критикува Асен Василев. Това става
Коментари Харесай

Делян Пеевски критикува Асен Василев

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски подлага на критика Асен Василев. Това излиза наяве от позиция, публикувана от пресцентъра на Движение за права и свободи.

Цялата позиция гласи:

В последните дни буди неразбиране фактът, че финансовият министър Асен Василев е градивен в диалозите, водени в Народно събрание и по телефона. Напускайки постройката на Парламента обаче, като че ли освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското съглашение, показва назад мнение пред медиите.

Конкретният мотив е контрактуваното в наша среща опазване на 9%-то Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на “донос-бонус ”

В извършения диалог в Народно събрание, в който участваха и Бойко Борисов и Делян Добрев, тематиката беше разисквана задълбочено. При ясно заявена поддръжка за това да се извърши пакет от ограничения, с които да се реализира оптимално изсветляване на бизнеса, бе реализирано изрично общо единодушие за запазването на данъчната ставка от 9%. Включително иот министър Василев. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневният ред на обществото и със всички свои решения за работим за богатството и ползите на хората. И разговорът, който имахме и на тази среща беше повече от добър.

За страдание, часове по-късно министър Василев избра трибуната на Министерски съвет, с цел да се отметне от постигнатите сделки. А в ефира на БТВ в неделя още веднъж настоя за своето решение да върне 20% Данък добавена стойност за сектора.

Както към този момент декларирахме, парламентарната група на Движение за права и свободи няма да поддържа нарастването на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. Това предложение евентуално няма да получи като цяло нужната парламентарна поддръжка. Следователно волята на болшинството е в посока опазване на 9% Данък добавена стойност заресторантьорския бизнес. При това дружно с осъществяването на изискванията за изсветляването му.

А що се отнася до изразеното от министър Василев недоумение и изненада, че е канен на срещи в Народно събрание, подсещаме, че по Конституция България е парламентарна република. Настоящата настройка е резултат от доверието, което гласоподавателите отредиха напартиите и обединенията в Народно събрание. Решението за тази сложна за осъществяване отговорност бе подбудено от нуждата да се излезе от спиралата на изборите, в която бяхме две години. Както и да се поеме по пътя на стабилизацията и евроатлантическата вероятност, които нямат опция.

Законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи държавното управление е задължен да пази ползите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност

А отговорност и дълг на представителите на изпълнителната власт – министър председател и министри е да извършват тези политики.

Дълбоко имам вяра в това, че разсъдъкът ще надделее над персоналните упоритости и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта. Министърът на финансите ще премисли модела си на взаимоотношение с Народното събрание. Особено в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено провокирана дестабилизация. Стабилността на страната, салдото сред управляващите и положителният разговор сред политиците са ключът към постигането на значимите национални задания, които стоят пред нас, на които хората чакат и разчитат.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg